Het zal de echte Blur-fan niet ontgaan zijn. Het internet staat er vol mee. Het is groot. Het is groots. Het is 21 jaar Blur in een doos. En wat voor een doos! Een doos vol Blur. 21 discs zitten er in. Al de zeven Special Editions, vier discs met allemaal speciaal materiaal, drie DVD’s met meer dan twee uur niet-eerder uitgebracht materiaal. Om van te watertanden! 31 juli komt deze monsterbox uit. En ik vind dat als je jezelf ook maar een beetje Blur-fan noemt, je deze box gewoon moet kopen. Okay, toegegeven, de timing is wat minder (daaaag, vakantiegeld) … maar je krijgt er geweldig veel voor terug.

Ik voel mij een bevoorrecht man. Ik heb namelijk alle audiotracks al mogen beluisteren. Dat moet ook wel, want anders had ik er nu niets zinnigs over kunnen zeggen. En u kent mij, graag zeg ik juist wel iets zinnigs. En dat is nu helemaal het geval. Nou, niet langer dralen, Jake, voor de draad ermee!

Laat ik beginnen bij een opsomming van welke audioschijfjes ik heb beluisterd (waarvan ik veel zelf al in mijn collectie had, maar die nu dus zijn ge-remastered). Het is een heleboel, maar ik wil even laten zien dat het echt de moeite waard is. Dus, koop je Blur – 21 The Box, dan krijg je het volgende:
CD1 – Leisure Remastered
CD2 – Leisure Bonus Material
CD3 – Modern Life is Rubbish Remastered
CD4 – Modern Life is Rubbish Bonus Material
CD5 – Parklife Remastered
CD6 – Parklife Bonus Material (met 2 ‘previously unreleased’ tracks)
CD7 – The Great Escape Remastered
CD8 – The Great Escape Bonus Material
CD9 – Blur Remastered
CD10 – Blur Bonus Material
CD11 – 13
CD12 – 13 Bonus Material
CD13 – Think Tank
CD14 – Think Tank Bonus Material (met 5 ‘previously unreleased’ tracks)
CD15 – Rarities 1 (Seymour & Leisure Era) (met 9 ‘previously unreleased’ tracks)
CD16 – Rarities 2 (Modern Life is Rubbish Era) (met 17 ‘previously unreleased’ tracks)
CD17 – Rarities 3 (Parklife & The Great Escape Era) (met 17 ‘previously unreleased’ tracks)
CD18 – Rarities 4 (Blur, 13, Best Of & Think Tank Era) (met 15 ‘previously unreleased’ tracks)
(+3 DVD’s en een previously unreleased 7″ single)

Niet mis, dacht ik zo. En uiteraard erg mooi verpakt. Maar genoeg daarover, het gaat tenslotte om wat er op de schijfjes staat.

Als u mij vergeeft, beperk ik mij tot de nieuwe dingen. De 64 ‘previously unreleased’ tracks, maar niet door eerst een opmerking te maken over de kwaliteit van de remasters. Ik ben geen audiofiel. Ik houd van muziek en een kraakje hier of daar, of een wat mindere mix waarbij de zang wat op de achtergrond is geraakt, daar kan ik niet om malen. U kent misschien mijn grote bewondering voor Frank Zappa en diens muziek. Toen ik hoorde dat al zijn cd’s opnieuw uitgebracht gingen worden, deed me dat niets. Nou ja, bijna niets. Dat wil zeggen, dat ik meteen de hele set opnieuw heb besteld. Gekkenwerk. Maar ja, je ben niet voor niets fan. Dus, wat ik zeg, dat remasteren is wel degelijk ergens goed voor. Ook al ben je geen audiofiel, maar gewoon fan.

Parklife Bonus Material
De twee acoestische tracks op de cd zijn de moeite waard. Waar Jubilee zich na twee keer luisteren een dikke 8 krijgt, doet het nummer Parklife dat na twee seconden al. Leuk, dit. erg leuk. Echt Blur, het rauwe Engels en het plezier. Good stuff.

Think Tank Bonus Material
Man, wat is dit goed! Met Caravan weet Blur welhaast nog voordat de eerste noot is gespeeld een sfeer neer te zetten waar Morricone zich niet voor zou hoeven te schamen. Breekbaar en klein, maar krachtig en helemaal Blur. Wat zou ik dit graag eens live zien. In een kleine setting, mooie gitaarpartijen en subtiele drumpartij. Mooi, mooi. En dat geldt ook voor de andere vier tracks van de XFM Sessions uit oktober 2003 die als ‘previously unreleased’ hier op schijfje nummer 14 staan.

Rarities 1
En dan wordt het echt interessant. 9 van de 14 nummers zijn nog niet eerder verschenen. Ik ga er eens goed voor zitten en wat denkt u? Nieuwe dingen, inderdaad en het klinkt fantastisch. De 4-track demo van Fool is magnifiek! De lead vocal, die ietwat weggestopt is maakt het geheel rauwer, met een zacht randje. Waar Blur zo goed in is … het tegenstellen. Verrassen. En ja, al deze negen zijn nieuw. Niet te missen.

Rarities 2 tot en met 4
Hoe meer ik hoor, hoe meer ik deze box gewoon twee keer wil bestellen. Maar ik ben dan ook niet helemaal goed bij mijn hoofd. Eén keer is uiteraard afdoende. En kostbaar genoeg. Maar dat kostbaar gaat wel twee kanten op. Aan een kant is het een redelijke hap uit je budget, maar je krijgt er wel er-rug mooie dingen voor terug. Naast dat je meteen alles hebt, heb je meer!

Met de anthology van Blur, om de 21 Box maar even zo te noemen, is je collectie compleet. je Blur-collectie, dan toch. Na al deze lovende woorden (het lijkt wel een verkooppraatje, neem me het maar niet kwalijk … ik heb nu eenmaal een zwak voor Blur) toch een kleine persoonlijke kanttekening. Hoe fijn ik dergelijke boxen ook vind, ik zet toch mijn vraagtekens bij het re-masteren van het oude werk. Niet enkel omdat ik het vind rieken naar commercie (wat het natuurlijk is), maar vooral omdat de muziek die je zo goed kent nèt iets anders klinkt. Het zijn nuances, maar het is niet het origineel zoals je het in je hoofd hebt. Het wordt er niet per definitie beter op. Wel anders. En ik plaats hier een voorzichtig vraagteken bij. Toen Doe Maar na 100 jaar hun oude werk opnieuw opnam, was ik niet onder de indruk. Geluidskwalitatief wellicht beter, maar leken wel covers. En als je jezelf gaat coveren is het tijd voor iets nieuws.


Met de 21 Box van Blur krijg je allebei. Veel oud werk (wat allemaal prima is) en een hoop nieuwe dingen. De echte fan heeft natuurlijk al de reguliere cd’s al de kast staan, dus die krijgen ze dubbel. Maar alle nieuwe dingen (op cd en dvd) zijn echt de moeite waard. De keuze is aan jou. Ondanks deze noot blijf ik het een aanrader vinden. 8 uit 10. Maak daar een 8.5 van.(8.5/10)(EMI)

Deel: