Wie herrinnerd zich de harmonieuze zang van de Everly Brothers niet met hun door de rock & roll, country en  popmuziek beïnvloedde liedjes. Don en Phil waren halverwege vorige eeuw zeer populair met hits als 'Wake Up Little Susie', 'Claudette', 'Bird Dog', 'Till I Kissed You' en 'All I Have to Do Is Dream'. Vandaag ga ik naar de 70's met een band welke bekend stond vanwege hun multi-culturele samenstelling. Hits als 'Mexico' en 'To My Fathers House' stonden hoog genoteerd in onze hitparade. Deze week in 'Do you remember ….. Les Humphries Singers.

De Les Humphries Singers waren een zanggroep die in 1969 werd opgericht  door de toenmalige in Hamburg wonende Engelsman Les Humphries. De eerste grote hit in ons land hadden ze met 'To My Fathers House', waarmee ze zes weken aan de top van de hitparade stonden. Vooral in de Duitstalige landen had de band een flink aantal hits als (We Fly You To The) 'Promised Land', 'We Are Goin 'Down Jordan', 'Old Man Moses', 'Mexico', 'Mama Loo' en 'Kansas City'. Hun repertoire bestond uit door Les Humphries zelf geschreven nummers en toenmalige hits van andere artiesten. Hun hits kwamen uit op het Decca Records label, MGH-productions staat voor Jack Martin, Günter Geyer en Les Humphries.

Aan de basis van hun nummers en de ontwikkeling van de groep stond de Britse co-auteur en arrangeur Jimmy Bilsbury (1942-2003). Bandleider Humphries begeleidde zijn koor vanachter zijn piano en was ook zelf af en toe als zanger te horen, onder andere op het nummer 'Jennifer Adam', van het uit 1972 daterende album 'Mexico'. Verschillende leden van de groep namen de zang voor zijn of haar rekening. Jimmy Bilsbury nam het grootste deel van de nummers voor zijn rekening, dit vooral op de eerste paar albums en de hit 'Mexico'. Tot zijn ontslag uit de groep halverwege 1972 zong Malcolm Magaron de nummers 'Rock My Soul', 'Soolaimon', 'We Are Goin 'Down Jordan' en 'Old Man Moses'

De zanger(s)/zangeres(sen) van enkele andere hits waren David en Barbara Johnson (To My Father's House), Dornée Edwards († 15 september 2006; Promised Land), Barry St. John (Take Care of Me), John Lawton (Mama Loo), Earl Jordanië (Carnaval) en Dave O'Brien (Kansas City, samen met Bilsbury en Lawton). Gedurende het acht jarige bestaan, maakten Peggy Evers, Heike "Goldie" Klon († 19 februari 2004), Tina Werner, Victor Scott, Judy Archer, Liz Mitchell, Christopher Yim, Jurgen Drews, Elvira Puppa Herbert († 8 maart 1980), Linda Übelherr, Sheila McKinlay, Claudia Black, Don Adams († 14 juni 1993) en Emily Woods, en voor een korte periode Myrna David, Henner Hoier, Maddy Verhaar, Gail Stevens en Lil Walker ook deel uit van de groep. 

Na verloop van tijd was de groep van acht naar zestien leden uitgebreidt, waarvan niet alle zestien meezongen. een aantal van de nieuwe leden waren al eerder betrokken bij de groep, dit tijdens vorige studio-opnames. Tijdens optredens leken de bandleden altijd vrolijk en dat ze zich op hun gemak voelden. Echter achter de schermen bleek niets minder waar, de strenge manier van leiding geven door de ex-marinier Les Humphhries zorgde vaak voor spanningen. Malcolm Magaron, Liz Mitchell en Enry en Myrna David stapten halverwege 1972 uit de band. Één jaar daarvoor verlieten Henner Hoier, Dornée Edwards en Goldy Klon al het koor. Toen in 1974 ook Tina Werner het bewind van Humphries zat was en er mee stopte, bleven alleen de leden van het eerste uur Jimmy Bilsbury, Peggy Evers, Judy Archer en Victor Scott over. Onder de muzikale leiding van Humphries en Hans Hammerschmid begeliedden beide heren zangeres Hildegarde Knef op haar album 'Worum geht’s hier eigentlich?' en traden ook met de chansonniëre op in een aantal tv-shows.

Voor de eerste hitversie van de single 'Mexico' werd Humphries genoemd als tekstschrijver, ware het niet dat de tekst vrijwel identiek is aan Jimmy Driftwoods 'The Battle of New Orleans', wat in 1959 al uitgebracht was door Johnny Horton en Lonnie Donegan. Om ervoor te zorgen dat hij niet vanwege plagiaat aangeklaagd kom worden, veranderde Humphries de tekst. Les Humphries had in 1973 in de ZDF-serie 'Der Kommisar' een gastrol (Aflevering 60: Die Nacht, in der Basseck starb), Het jaar erop maakte hij zijn debuut op het witte doek in een slapstick-gangsterfilm getiteld 'Es knallt und die Engel singen' als een Chicago gangster. De soundtrack van de film bestond uit bekende hits van de groep en het nummer 'Do You Kill Me Or Do I Kill You' werd gelijktijdig op single uitgebracht. In 1975 was de groep te horen tijdens een commercial voor Timex. De bandleden kregen een kleine "dank je wel" terwijl Humphries de opbrengsten in zijn zak stak. Het jaar erop vertegenwoordigden de Les Humphries Singers Duitsland tijdens het in Den Haag gehouden Eurovisie Songfestival met het Duitstalige liedje door Ralph Siegel en Kurt HerthaIn geschreven 'Sing Sang Song', wat niet verder kwam dan de 15e plaats.

Na het mislukte songfestival en omdat dede publieke interesse in de groep al een tijdje aan het afnemen was, viel de groep in 1976 uit elkaar. Vanwege belastinschulden ging hij in Engeland wonen, na het verjaren van deze schulden keerde hij terug naar Duitsland. Hij bracht zijn band in 1991 weer bij elkaar tijdens een Duitse talkshow, waarna ze een contract aangeboden krgen bij het Mushroom Label, alwaar ze het album 'Spirit of Freedom' opnamen. Het album werd gevolgd door een Duitse tournee als support act van Howard Carpendale en ze waren te gast tijdens enkele tv-shows. In februari 1993 verscheen de band voor de laatste keer op tv. Op 29 december 2007, drie dagen na de dood van Les Humphries, liet de NDR een uitgebreiden documentaire getiteld 'Die Les Humphries Singers – Aufstieg und Fall einer Poplegende'.

In mei 2007 begonnen een aantal voormalige leden van de Les Humphries Singers met toneel en tv-optredens zonder hunjn voormalige bandleider als The Original Singers. Hun repertoire bestaat uit oude hits opnieuw opgenomen en een aantal nieuwe nummers (Boy Try To Run) en gospel muziek. In april 2009 heeft de groep, die Peggy Evers Hartig, Tina Kemp (Werner), Judy Archer en Jurgen Drews hun nieuwe groep genaamd The Les Humphries Singers Reunion. Het opnieuw opgenomen album, 'Back in Time' werd in 2009 gereleased. Dit jaar nog verscheen het album 'Forever Young', met daarop de gelijknamige single.

Deel: