De singel ‘Zeven dagen, Zeven zonden’, afkomstig van het zevende studioalbum van de BZB ‘7’ is uit. Tijd om zanger Freddy van Dijk, van de band die zichzelf tegenwoordig BZB noemt want ‘dat bekt net even lekkerder dan Band Zonder Banaan’, uit te horen over wat er in zeventien jaar gebeurd is en nog staat te gebeuren. We belden hem en hij had alle tijd voor ons. Gelukkig, want in het drukke schema van de BZB is het soms haasten geblazen.

Als Band Zonder Banaan begonnen ze in 1995, als twintigers. Het was een gezellige puinhoop, een tijd van lang leve de lol en het maken van muziek gebeurde hobbymatig. Zeventien jaar later is er veel veranderd en dat laat zich terughoren. De bandleden zijn inmiddels in de veertig. “Als we hetzelfde zouden doen als twintig jaar geleden, zou er iets niet kloppen. Er zit duidelijk een persoonlijke, een muzikale en een tekstuele groei in onze muziek.” Maakten ze vroeger voornamelijk covers, nu zijn het de eigen nummers die de boventoon voeren. Er staat toch nog een cover op de laatste plaat. Het nummer ‘Doet me niks’ is een bewerking van Bob Geldofs ‘The Great Song of Indifference’. “Ik ben er trots op hoe we dit meeslepende nummer van Geldof dat een Ierse folk-inslag heeft, hebben gecoverd.”

Wat ook opvalt is het nummer ‘Sta op’, waar rapper Def P, grondlegger van de Nederhop met zijn Osdorp Posse, op meerapt. De BZB kent Def P al jaren. “Toen bleek dat we een rapper nodig hadden, hebben we meteen hem gevraagd. We vinden hem de beste rapper van Nederland.”, aldus Freddy, die net als de Osdorp Posse een zelfde soort van voortgang heeft geboekt door de jaren heen. In een zelfde versnelling werden beide bands volwassen en gingen even makkelijk/moeilijk over naar doordachtener teksten.

Na de vakantieperiode zal er een tweede singel van de plaat gehaald worden. Welke dat wordt, weet Freddy nog niet. Het belangrijkste vindt hij dat deze cd veel aandacht krijgt en dat het publiek weet dat de BZB er nog is. En zoals het haast niet anders kan bij een feestband als deze, organiseren ze een festival: het driedaagse Festyland in Volkel-Uden, in oktober.

Algehele nationale bekendheid hoeft van Freddy niet per se. “We blijven doen waar we zelf in geloven, zo hoeven we ook niet veel concessies te doen.” Fijn om te weten dat hoe groot de band ook nog kan worden, ze voorlopig nog in het clubcircuit zullen blijven. De BZB zal dan ook gelukkig tot in tijden der dagen blijven spelen op de podia waar een al te serieuze noot steevast wordt afgekapt vanuit de zaal: “Hee gij, speulen!” En dat is wat de BZB ook na ‘7’ nog lang zal blijven doen.

Foto (c) Sander van den Berg/Maxazine.nl

Deel: