Zondagavond 19:30 uur sta ik voor de deuren van de Effenaar, een mooie concertzaal in het centrum van Eindhoven. Een avond die gevuld gaat worden met hoge kwaliteit gitaarmuziek is mijn verwachting. Om 20:15 uur start het voorprogramma van Mastodon, Amenra, een Belgische band uit Kortrijk die Europese voorprogramma's heeft verzorgd van onder andere Neurosis en Converge. Als ik de foto barriere instap kom ik een aantal collega-fotografen tegen die bij het begin van het optreden samen met mij snel bepaalde lichtinstellingen moeten veranderen. 

Amenra heeft er voor gekozen om met minimaal licht een maximale show te geven, voor ons wat vervelend maar voor de show past het perfect. De band is live zeker meer dan de moeite waard als je van duistere post-metal houdt. De Effenaar is opgedeeld uit twee delen, een verhoging waar je wat relaxt kan staan kijken, zittend op een bank of hangend over de reling en de begane grond. Dat laatste staat goed vol maar met name de verhoging is te leeg voor een band van dit formaat. Misschien dat het te maken heeft met de vele optredens die Mastodon de laatste maanden in Nederland heeft gegeven, denk daarbij aan Pinkpop, 013 en Haarlem. Tijdens de rit naar de Effenaar had ik in mijn hoofd een aantal kernwoorden waarvan ik wist dat ik ze zou gebruiken voor de recensie van Mastodon.

Strak, gruwelijk, vet en snoeihard waren die woorden, snoeihard is het zeker maar daarmee doel ik op het geluid wat ik minder goed vind. Mastodon begint met 'Black Tongue' gevolgd door 'Hand of Stone' en 'Chrystal Skull', Mastadon maakt zijn live preformance waar, men staat als een huis en de band doet zijn best het publiek te vermaken. Met uitzondering van wat kleine technische problemen is er verder niets aan te merken zou je zeggen toch zie ik vanaf het midden van de set mensen de trappen naar buiten nemen. Naar mate de tijd vorderde stroomt de zaal langzaam leeg waarbij er wat gemopperd werd, de reden blijft onbekend. Het overige publiek heeft genoten van een gruwelijk strak en vet optreden van ruim anderhalf uur.

 

 

   

Deel: