De 1000e voorstelling van de musical Wicked met Willemijn Verkaik als de groene heks Elphaba… Een vreemd geval, want de topmusical draait pas sinds 6 november in ons land, te kort voor 1000 voorstellingen. Toch is het zo, want Verkaik speelde de rol tussen 2007 en 2011 al in Stutgart en Oberhausen. Een ware routinière dus inmiddels en dat heeft haar geen windeieren gelegd, want de Brabantse heeft inmiddels verschillende internationale musicalprijzen op zak voor haar rol als Elphaba in Wicked.

De musical Wicked is gebaseerd op ‘Wicked: The Life And Times Of The Wicked Witch Of The West’, van Gregory Maguire en kan het best beschreven worden als de voorloper van ‘The Wizard of Oz’. Een verhaal over de belevenissen van de Goede Heks van het Noorden (Glina, gespeeld door Chantal Janzen) en de Valse Heks van het Westen (Elphaba, Willemijn Verkaik). Door haar groene huidskleur is Elphaba anders dan anderen, maar op de Heksenacademie in het land van Oz ontstaat door een valse truuk van Glinda en een onbegrepen dankgebaar van Elphaba een vriendschap tussen de kamergenoten, die door velen in eerste instantie niet wordt begrepen. Ook de directrice van de Heksenacademie, Madam Akaber, gespeeld door Pamela Teves, die de krachtige Elphaba als muze neemt, klaarblijkelijk voor een veel groter plan dan het leek.

Wicked is een verhaal over liefde, vriendschap, bedrog en verraad, maar ook over verandering en verdriet. Verkaik is van hoogstaande kwaliteit en zal na Wicked de rollen voor het uitkiezen hebben. In Duitsland is de musicalster inmiddels een beroemdheid, door Wicked zal de actrice daar ook snel toe behoren. Tegenspeelster Chantal Janzen zal door Wicked ook een flinke sprong op de musicalladder hebben gemaakt. Hoewel al ruim tien jaar bekend in musicalland speelt Janzen voor het eerst een overtuigende rol. Overduidelijk haar beste rol ooit, is Janzen geestig, charmant, sterk in haar rol en met haar perfecte gevoel voor timing is de actrice op geen enkel minpuntje te betrappen. Haar rol is wellicht nog iets groter dan die van Verkaik en bij de komende musicalawards zal het een moeilijke beslissing worden voor de jury om wellicht voor het eerst de prijs voor vrouwlijke hoofdrol in een grote musical aan twee hoofdrolspeelsters tezamen uit te reiken. De award voor beste grote musical is al bekend: Wicked.

Wicked is nog tot 31 oktober 2012 te zien in het Circustheater in Scheveningen, maar gezien de kwaliteit van de musical zou dit veel te kort zijn. Een musical die je gezien moet hebben!

Deel: