De theatervoorstelling VAST beleefde op 11 mei een zeer succesvolle première in het Exodushuis in Den Bosch. Theatergroep Hertog Zout verzorgde met deze voorstelling de aftrap van het project ‘Zware Deuren’. In het stuk vertelt Maikel over zijn grote fout, nu tien jaar geleden, de daarop volgende gevangenisstraf en zijn gevecht om terug te keren in de maatschappij. Het publiek hangt vanaf de eerste minuut, waarin hoofdrolspeler en ex-gedetineerde Maikel bekent wat hij heeft gedaan, tot de laatste minuut aan zijn lippen.

De bezoekers van de première zijn zonder uitzondering enthousiast; op de evaluatieformulieren beoordelen zij VAST als “buitengewoon indrukwekkend, confronterend, emotioneel, prachtig openhartig, beklemmend en echt”. De Exodus-bewoners die de voorstelling bezochten, herkenden veel van zichzelf in het verhaal van Maikel. Ook mevrouw De Klerk, strafrechter bij de rechtbank in Den Bosch, was zeer onder de indruk van de boodschap en kwaliteit van de voorstelling: “Maikels verhaal heeft me van het begin tot het einde geboeid en heeft me echt aan het denken gezet. Ik leg regelmatig (hoge) straffen op, maar realiseer me nu dat we ons eigenlijk maar slecht kunnen voorstellen hoe – na het uitzitten van de straf – de impact daarvan blijft voortbestaan. Deze voorstelling is een ‘must’ voor iedereen die met (ex-)gedetineerden werkt, maar zeker ook voor iedereen die denkt dat een gevangenis een soort hotel is.”

Maikel wordt in zijn spel ondersteund door Lise-Lott Kok, die alle vrouwelijke rollen in het verhaal van Maikel speelt. Leon van Egmond geeft het stuk een muzikale lading. De voorstelling is geregisseerd door Letizia Rompelberg. De tekst is geschreven door Leon de Waal, Simon Haen maakte het decor en de productie is in handen van Lonneke Schapendonk.

Deel: