Vanavond staan Bas Marée, Johan Hoogenboom en Ludo van der Winkel met hun programma ‘Niet Aaien’ in het Utrechtse Werftheater. Hoogenboom en Marée, die elkaar kennen van de Koningstheaterakademie in Den Bosch, draaiden al heel wat jaren mee als duo. Later kwam Van der Winkel er als bassist bij. Een goede zet, want de drie mannen vormen een uiterst harmonieus trio.

Hoogenboom, Marée en Van der Winkel brengen het betere theater lied, in het voetspoor van grootheden als Ramses Shaffy en Annie MG Schmidt, van wie allebei ook liedjes aan bod komen. De zelf geschreven nummers handelen over diverse thema’s, van een geliefde met een gat in haar hand tot het beroemde huilende zigeunerjongetje. Dat nummer wordt gebracht met een pathos waar menig Jordanees jaloers op zou zijn. Uiteraard mag ook Brel niet ontbreken. In de pauze gonst de naam Jef al rond en, inderdaad, als toegift krijgen we een fenomenale uitvoering van Brels ‘Jef’. Kippenvel.

Het mooie aan Hoogeboom, Marée en van der Winkel is niet alleen de humor en de passie, maar ook de ruimte die ze elkaar laten. Als trio zijn ze goed op elkaar ingespeeld, al blijft er altijd de mogelijkheid om in de lach (en uit je rol) te schieten om een lollige banjo. Diegene die de mannen nog nooit gezien of gehoord heeft, kan dat nog tot eind 2012 doen, anders is 2012 op cabaretgebied een verloren jaar geweest. En dat wil niemand…toch?

Deel: