De enige clubshow van Therapy? dit jaar in Nederland en daar ben ik bij, top! Deze metal-/rockband uit Noord-Ierland bestaat uit zanger/gitarist Andy Cairns, bassist Michael McKeegan en drummer Neil Copper, en maakt al meer dan 20 jaar goede muziek, maar ik heb ze in al die jaren nog nooit live gezien. Vanavond dus wel! Het voorprogramma, de Paceshifters, begint stipt om 20.15 uur, en dan is de zaal nog bijna helemaal leeg. Deze alternatieve rockband bestaat uit de broers Seb en Paul Dokman (beide zanger), en drummer Koen Klarenbeek. Zij spelen ook hun single ‘Davis’ van het binnen een maand te releasen tweede album ‘Home’ wat uitkomt bij platenlabel Surburban Records.

Na een hele lange (ombouw)pauze waarin allerlei roadies op en neer lopen en nog maar een keer de gitaren gaan stemmen, staat Therapy? voor mijn neus. Therapy? gaat er hard in door ‘Ghost Trio’ en ‘Plaque Bell’ te spelen, twee nummer s van het nieuwe album ‘A Brief Crack of Light’, gevolgd door een cover van Joy Division, ‘Isolation’. Dan is het tijd voor een klassieker, Stories: wat een gaaf nummer is dat! ‘Happy people have no stories’. Het Noord-Ierse accent van Andy is fijn om te horen. Bij een cover van de Undertones, Teenage Kicks, begeeft een gitaar het, waardoor dit nummer niet helemaal uitgespeeld wordt. Bassist Michael staat tijdens het spelen regelmatig te springen, zanger Andy doet dit maar een paar keer, het vergt zichtbaar de nodige energie.

Twee keer valt het concert stil, de eerste keer, zo lijkt het, om dat de mannen op het podium ook niet meer de jongste zijn, en even een break nodig hebben. Het publiek kan dit matig accepteren: hadden ze net een paar nummers waarop er in de mosh pit flink gesprongen, geduwd, getrokken en gebeukt werd, is er bijna 5 minuten lang helemaal geen muziek meer.

De tweede terugkomst duurt gelukkig lang, waarbij hen grootste hit ‘Diane’ niet mag ontbreken. Een relatief rustig nummer voor Therapy?, maar wat een kippenvel, live helemaal. ´Diane´ is dan ook een cover van Hüsker Dü, een Amerikaanse rockband uit de jaren 80, die een inspiratiebron is geweest voor vele rockbands, waarvan Therapy? er een is. Afgesloten wordt met ‘Potato Junkie’.


Foto’s (c) 2012 Armelle van Helden

Deel: