Als ze haar leven in een album zou moeten verpakken, dan kwam Sinéad O’Connor na tien jaar opnemen waarschijnlijk met een 18-dubbel cd uit. Het leven van de 45-jarige Ierse zangeres is roeriger geweest dan 10 gemiddelde rockmuzikanten bij elkaar genomen. Het is waarschijnlijk dan ook de reden dat het O’Connor telkens weer lukt een album af te leveren in een compleet andere stijl en een compleet ander thema. Zo ook nu weer met ‘How about I be me (and you be you)?’

‘How about I be me (and you be you)?’ is inmiddels het negende studioalbum van de Ierse zangeres. De vrolijke opener ‘4th and vine’ is slechts bedrog. ‘How about I be me (and you be you)?’is een persoonlijk album zonder al te veel om bij te lachen. Het leven van de O’Connor was niet vrolijk, en het wordt allemaal samen gepakt in deze, misschien wel meest persoonlijke, plaat.

O’Connor heeft eerder een gospel-EP opgenomen, een reggae-dubbelaar en ook deze stromingen, die het grote publiek misschien niet meteen bij de zangeres heeft gezocht, komen terug op ‘How about I be me (and you be you)?’. Ondanks de controverse waarmee ze in de jaren 90 beschimpt en bejubeld werd, het doorscheuren van een foto van de toenmalige paus op TV, zijn veel nummers op het album stiekem religieuzer getint en schrikt ze die laatste non-believers uiteindelijk aan het eind van de cd zelfs af met een waar gebed. Of toch niet?

Origineel zou het album ‘Home’ heten, ‘Back where you belong’ is dan ook op te vatten als titeltrack. The wolf is getting married’ is de single op het moment en geschreven in de aanloop van haar eigen, vierde, bruiloft, je weet wel, die in feite na enkele dagen al eindigde, maar begin dit jaar toch weer tot opbloei kwam. ‘Queen of Denmark’ is alle opzichten een sterk en persoonlijk nummer. Origineel van John Grant, maar typerend hoe passend het is voor O’Connor zelf. Tien tegen één gekozen in die paar dagen zonder manlief.

Het album is zoals als vaak geproduceerd door haar eerste ex-man John Reynolds, die het geluid van het album weer wat terug bracht richting ‘Universal Mother’. O’Connor brengt op ‘How about I be me (and you be you)?’ catchy folkpopsongs, veelal dragend op een simpel gitaartje en haar bekende stemgeluid. (8/10) (One Little Indian Records/Konkurrent)


Deel: