Vorige week gaven we in onze quiz als extra prijs kaarten weg voor Puur Hollands, vandaar ook in 'Legendary Albums ….. ' een Nederlands legendarisch album, '4us', van Doe Maar. Deze week hebben we in de quiz een 90's week, waarin we kaarten weggeven voor 'Back 2 the 90's'. Om in dit tijdperk te blijven dus nu ook een album uit de 90's. 'Personal Jesus' is één van de hits van dit album, en zeker hun allergrootste hit 'Enjoy the Silence'. Deze keer in 'Legendary Albums ….. Violator' (Depeche Mode).

Om jullie niet gelijk met albumfeiten om de oren te slaan begin ik eerst even met een stukje geschiedenis de band. Depeche Mode is een in 1980 opgerichte Britse band welke bekend staat voor hun elektronische muziek. Hun originele line-up bestond uit  Dave Gahan (zang), Martin Gore (keyboards, gitaar, zang, hoofd tekstschrijver ná 1981), Andy Fletcher (keyboards) en Vince Clarke (keyboards, hoofd tekstschrijver 1980–81). Clarke verliet Depeche Mode na de release van hun debuut album getiteld 'Speak & Shell'. Hij werd vervangen door Alan Wilder (keyboards, drums) en Gore nam de taak van tekstschrijver over. In 1995 vertrok ook Wilder en sindsdien zijn Gahan, Gore, en Fletcher verder gegaan als trio.

 

{slide=Depeche Mode – 'Personal Jesus'}http://www.youtube.com/watch?v=cNd4eocq2K0{/slide}

Halverwege 1989 begon Depeche Mode met opnames te maken in Milaan, samen met producer Flood en technicus François Kevorkian. Het resultaat van deze sessie was het nummer 'Personal Jesus'. Voor de release, werd er een promotie campagne opgestart met advertenties welke geplaatst werden in persoonlijke columns in Britse kranten met de tekst "Your own personal Jesus". Later werd er een telefoonnummer toegevoegd, wanneer je dat nummer draaide kreeg je het 'Personal Jesus' te horen. Deze campagne zorgde ervoor dat het nummer in de U.K. tot de 13e plaats reikte in de hitlijsten en een van hun best verkochte hits is geworden. Het was hun eerste gouden single en hun eerste top 40 hit sinds 'People are People' en werd toendertijd de best verkochte 12-inch single in de geschiedenis van Warner Bros.

{slide=Depeche Mode – 'Enjoy the Silence'}http://www.youtube.com/watch?v=wKT-BnMdzZ8{/slide}

Uitgebracht in januari 1990 werd 'Enjoy the Silence' tot nu to een van hun grootste hits met een 6e plaats in de Britse hitlijsten (hun eerste top 10 hit sinds 'Master and Servant'). Een paar maanden later werd het hun grootste hit in de V.S. met als hoogste positie de 8e plaats en bezorgde ze hun tweede gouden single. Tijdens de 1991 Brit Awards kreeg 'Enjoy the Silence' de prijs voor "Best British single". Ter promotie van hun album 'Violator' hield Depeche Mode in Los Angeles een signeersessie in het Wherehouse Entertainment. Deze sessie trok ruim 20.000 fans en ontaarde bijna in rellen. Sommige aanwezigen raakten gewond doordat ze tegen de ramen werden geduwd. Als verontschuldiging tegenover de gewond geraakte fans welke in Los Angeles woonden brachten ze een gelimiteerd cassettebandje uit van 'Violator' welke werd verspreid door het KROQ radiostation (de sponsor van de signeersessie).

{slide=Depeche Mode – 'Policy of Truth'}http://www.youtube.com/watch?v=4ty812aSdLo{/slide}

'Violator' haalde de top 10 in de Britse- en Amerikaanse hitlijsten. Het was hun eerste album wat doordrong tot de top 10 van de Billboard 200, met als hoogste positie de 7e plaats en bleef maar liefst 74 weken in deze lijst staan. Vanwege de verkoop van 4,5 miljoen albums behaalde 'Violator' in de V.S. de drie-voudige platina status. Tot op heden is het Depeche Mode's best verkochte album. De singles 'Policy of Truth' en 'World in My Eyes' werden hits in de U.K. Hun 'World Violation Tour' werd nog een van de hoogtepunten van Depeche Mode's populariteiten bracht de band langs diverse stadions in de V.S. Binnen vier uur gingen er 42.000 kaartjes over de toonbank voor hun concert in het Giants stadion, de 48.000 kaarten voor hun show in het Dodger stadion waren al na 1,5 uur uitverkocht. Geschat word dat ruim 1,2 miljoen fans wereldwijd naar deze tournee geweest zijn.

{slide=Depeche Mode – 'World in My Eyes'}http://www.youtube.com/watch?v=4ib-QA3hADU{/slide}

Deel: