De een kiest ervoor om carnaval te vieren in Oeteldonk, de ander gaat twee weken later naar Den Bosch, voor de Heavy Hangout in Poppodium W2 met als hoofdact Agnostic Front. Ik koos voor het tweede. Niet in de laatste plaats om ook om het 25-jarig jubileum van de concertzaal te supporten.

In 1987 werd het poppodium opgericht als Willem II Concertzaal. Agnostic Front (‘the Godfather of New York hardcore’) begon in 1982 en trad drie keer in Den Bosch op, in ’92, ’93 en ’98. In 2000 werd de concertzaal flink verbouwd en werd de naam veranderd in de huidige.

Deze eerste zondag van maart gaat de zaal ’s middags om half drie open. Op het programma staan naast Agnostic Front de hardcorebands AYS uit Duitsland, Naysayer uit Richmond (VS) en Death by Stereo uit Fullerton (VS). Tijdens de optredens worden de bands gefilmd en het resultaat is live te zien op het grote projectiescherm dat in de foyer hangt. Aan een tafeltje zit met een beker koffie Roger Miret, zanger van Agnostic Front, op zijn gemak naar de heavy optredens te kijken. Na Death by Stereo is hij zelf aan de beurt. Zijn bandlid, gitarist Vinnie Stigma (die ook in Madball speelde) heeft er meer dan zin in en stuitert vanaf het begin over het podium. Het publiek reageert enthousiast op nummers als Crucified, Peace en natuurlijk Gotto Go.

Zoals vaak bij dit soort festivals, zijn er veel meer mannen dan vrouwen in de zaal. Toch valt het zanger Miret op dat er een meisje vooraan bij het podium zich van haar beste kant laat zien: ‘Give it up for this girl, she’s been in the pit the whole time!’ En het publiek klapt met de band mee. Vuisten gaan in de lucht. Om half zeven is het gedaan. Miret veegt met een handdoek het zweet van zijn gezicht, maar Stigma stuitert nog een tijdje na op het podium.

Het hele jaar nog staat de W2 in het teken van haar 25-jarig jubileum.


Foto’s (c) 2012 Bas Spierings

Deel: