Zoals jullie weten is het bij Maxazine deze week de Nederlandse week in de muziekquiz! Iedere dag om 18.00 uur een vraag, en vanaf afgelopen zondag gaat het iedere dag over een Nederlandse artiest of productie. Vandaar dat ik vandaag een Nederlandstalig 'Legendary Album ….' bespreek. Voor Nederlandse begrippen is het album van deze week zéker legendarisch. Hits als "Nachtzuster", "1 Nacht Alleen" en "Pa" zitten nog vers in ons geheugen. Deze week in 'Legendary Albums …. 4us' (Doe Maar).

'4us' (uitgesproken als: Virus) is een uit 1983 daterend album van Nederlandse popgroep Doe Maar. Het album word gezien als hun succesvolste. Het verscheen in 1983 tijdens het hoogtepunt van hun carriére. '4us', hun vierde studioalbum, is opgenomen in 1982 binnen twee maanden in Johnnie Hoes zijn Telstar studio te weert. Alvorens het album in de winkels verscheen was het door het hoge aantal pre-orders al dubbel platina vóór het uitkwam. Het unieke van '4us' is niet alleen het feit dat het Doe Maar's grootste succes is, buiten op LP verscheen het op compact cassette én – een primeur voor een Nederlandse band – ook op CD.

{slide=Doe Maar – 'Pa'}http://www.youtube.com/watch?v=D20Gn22r7Pg{/slide}

'4us' kwam voor het eerst op 26 maart 1983 binnen in de Vaderlandse albumhitlijst en steeg al snel naar de eerste plaats. In het milleniumjaar 2000 haalde het album ook nog de top 100, dit vanwege de toenmalige reünie van Doe Maar. In de periode dat het album uitkwam, was de band al ongekend populair. Deze "Doe Maar gekte" liep zodanig uit de hand dat vooral Ernst Janz en Henny Vrienten niet eens meer zonder kleerscheuren over straat konden gaan. Gevolg van deze gekte was dat de Doe Maar leden heel veel moeite hadden om met hun populariteit om te gaan.

{slide=Doe Maar – 'Heroine'}http://www.youtube.com/watch?v=xX9I9kiaPRI{/slide}

Vanwege dat Drummer Jan Pijnenburg nog niet volledig hersteld was van de gevolgen van een auto-ongeval, werd hij voor de opnames van '4us' tijdelijk vervangen door René van Collum. De eerste single die van het album uitkwam, 'Pa', steeg binnen twee weken naar de toppositie van de hitparade, alwaar hij ruim twee weken bleef staan. 'Pa' was Doe Maar's tweede nummer één notering, en ook gelijk hun laatste. Na het uitkomen van '4us' liep de verkoop zeer goed, maar na een tijdje kwamen ouders het album weer terugbrengen naar de platenzaken. Reden was de titels en teksten van een aantal nummers, waaronde 'Heroine' en 'Je loopt je lul achterna'.

{slide=Doe Maar – 'Je loopt je lul achterna'}http://www.youtube.com/watch?v=UXwdN_XTQ50{/slide}

Als gezegd was René van Collum de vervanger van Jan Pijnenburg tijdens de opnames van '4us'. Kort na de release van het album besluit van Collum om vanwege een depressie veroorzaakt door het succes er de brui aan te geven. Doe Maar besluit om buiten de publiciteit te blijven, interviews worden er niet meer gegeven en vanwege de enorme belangsteling door de pers dreigt de band ten onder te gaan. Na de opnames van hun vijfde album besluiten de mannen van Doe Maar om ermee te stoppen. 

{slide=Doe Maar – '1 nacht alleen'}http://www.youtube.com/watch?v=t8ZEpJwkiCo{/slide}

{slide=Doe Maar – 'Nachtzuster'}http://www.youtube.com/watch?v=ig9eMJv6Ngg{/slide}

Deel: