Right Said Fred, de band bestaande uit de broers Richard en Fred Fairbrass, was in Nederland voor de promotie van hun nieuwe single Sxaholic en waren donderdagmorgen te gast in het programma van Giel in de 3FM studio. ’s Middags hadden we afgesproken met Richard Fairbrass, het extravagante deel van het duo. Hij verwachtte ons en de zanger was volledig open over zijn muziek, zijn leven en over alles waar we het over wilden hebben.

Wat veel mensen niet weten is dat het derde lid, Rob Manzoli, de band zo’n vijftien jaar geleden al verliet. In de jaren ’90 had Right Said Fred wereldwijd succes met het nummer ‘I’m too sexy’, hierna hebben ze nog negen albums opgenomen. Alleen in Duitsland bleef de groep al die tijd ongekend populair. Zozeer dat vaak gedacht werd dat de band uit Duitsland kwam. Toch woont Richard nog steeds in Londen, in Chelsea, terwijl broer Fred onlangs met vrouw en kinderen verhuisde naar Spanje. Er werd Richard zelfs gevraagd mee te doen met de verkiezingen om burgemeester van Londen te worden en hoewel de interesse in de politiek er duidelijk was, is Richard gelukkiger in zijn rol van artiest.

De videoclip van ‘Sxaholic’ is klaar en het is volgens Richard “Echt crazy” geworden. Het Nederlandse bedrijf United Facilities werkte mee aan de video, tot volle tevredenheid van de heren en Richard is er erg blij mee. “Het is misschien vreemd, maar alleen in Nederland hebben we een enorme aanhang in de gay-scene, vandaar dat we voor Nederland een speciale gay-versie op de markt hebben gebracht.”

Richard komt graag in Nederland. Het eerste geld dat hij destijds verdiende met Right Said Fred gaf hij uit aan een vakantie in Amsterdam. Daar leerde hij dan ook zijn vriend Stuart kennen, 28 jaar waren ze bij elkaar. In 2010 overleed Stuart na een heftig ziekbed aan kanker. Het verzorgen van hem was een ingrijpende en emotionele periode waarin Richard nog wel optrad, maar ervoor zorgde dat hij niet langer dan 3 of 4 dagen van huis was. Touren zat er daarom ook niet meer in. Hij praat er gemakkelijk over, over zijn relatie met Stuart. Dat was vroeger wel anders, toen hield hij zijn relatie liever geheim. Tegenwoordig is Richard openlijk bi-sexueel, zoals Freddy Mercury dat ook was. “Het leven is al moeilijk genoeg. Laat staan dat je je moet voordoen als iemand die je helemaal niet bent.”

Het is tijd voor een comeback, met nieuw materiaal. “Eindeloos het nummer ‘I’m too sexy’ blijven mixen is niet wat we willen,” aldus Richard. “Nieuw materiaal geeft energie en inspiratie.” Er werd de band aangeraden om Right Said Fred wat serieuzer in beeld te gaan brengen, maar daar heeft de band geen oren naar. ‘We are much happier when we are not too serious.’

De tekst van Sxaholic is uitdagend en extravert, zoals we gewend zijn van de band, maar de muziek is totaal anders. De productie is veel meer van deze tijd. “Werken vanuit Duitsland betekende dat de sound te beperkt was, niet internationaal genoeg”, vindt Richard. De Noorse Design studio’s bood hen de kans een meer internationale sound te creëren, waardoor ze ook weer meer mensen konden bereiken. Ze gingen naar het Noorse Trondheim en zongen Sxaholic in. Voor het eerst schreven ze een nummer niet zelf. Het nummer is geschreven door Allan Rich en Jud Friedman, die ook nummers voor Whitney Houston schreven. De zanger vindt het wel verlichtend, deze manier van werken. “Het haalt een bepaalde druk eraf, als je het nummer niet zelf schrijft. Als het nummer dan niet goed gevonden wordt, hoef je het niet zo persoonlijk op te vatten. Don’t blame me, I did not write it. I am just a performer.’ En performen, dat kunnen ze nog steeds.

De single en videoclip van ‘Sxaholic’ zijn uit. Het album wordt medio dit jaar verwacht.

Deel: