Ja Rule, de rapper die bekend staat om hits als “Always On Time”, “Holla Holla” en “Mesmerize”, brengt na 8 lange jaren een nieuw album uit. “Pain Is Love 2” is het vervolgalbum op het hooggeprezen “Pain Is Love” die in 2001 uitkwam. Heeft Ja Rule het na deze lange pauze nog steeds in zich? Het gehele album gaat over de carrière en afgelopen jaren van Ja Rule. Hij rapt ook over de gevoelens en gedachten die in die tijden meespeelden.

De intro van het album, genaamd “F*ck Fame”, is een goed begin van een fantastisch album. De beat heeft een enorm lekkere old-school vibe die luid en duidelijk door de speakers dreunen, en is gecombineerd met wat vrouwelijke vocalen en het rappen van Ja Rule. Vanaf dit moment realiseert de luisteraar al dat dit album beluisteren een enorm goede beslissing was.

Het tweede nummer is “Real Life Fantasy”, de lead-single van het album dat een perfecte combinatie is van hip-hop en R&B, zoals we dat gewend zijn bij Ja Rule. De beat is, samengevoegd met Rule’s vocalen, enorm hypnotisch. Het nummer stelt verschillende gevoelens en gedachten van de rapper bloot op een sterke manier met teksten als “F*ck the mansions, the Phantoms, the sweets, the cabanas //Because none of that matters when the mirror shatters//All I see is pieces of me scattered //Is it a miracle or is it madness?”. Teksten als deze komen wel vaker voor in dit album.

Na een derde hip-hop nummer met een krachtige beat en flow, neemt het album een R&B richting op. Dit zal de één een pluspunt vinden, en de ander een minpunt vinden. Maar zelfs voor degene die geen fan is van de meer R&B-gerichte Ja Rule, zal het geen sterke invloed hebben op wat diegene zou vinden van dit album. Ook al begint het R&B wat stroef met het middelmatige “Superstar” nummer, neemt het album gelijk een betere draai met “Black Vodka”, een duidelijk R&B-beïnvloed nummer met een enorm relaxende beat over, nou ja, een vrouw die ‘het hele erge’ doet met Ja Rule, onder invloed van zwarte wodka. Het grootste deel van het album houdt het R&B/hip-hop gevoel aan, tot de een-na-laatste track die weer volop voor harde hip-hop gaat. Het album sluit vervolgens af met een rustigere hip-hop track met een bittere toon en een mooie tekst.

http://www.youtube.com/watch?v=xd2hKtkNx8E

“Pain Is Love 2” heeft zijn minder goede momenten. De flow van Ja Rule is niet meer zoals die tien jaar terug was, en het album brengt niet veel dat we niet eerder hebben gehoord van Rule. Ook zijn Rule’s zingende momenten op “Superstar” en “Drown” geen succes. Maar over het algemeen is “Pain Is Love 2” een heerlijk album om te beluisteren. Het album zit boordevol lekkere beats, vrouwelijke vocalen die prima aan te horen zijn, prachtige refreinen, en een enorm persoonlijke kant van Ja Rule die we daarvoor niet kenden, gevuld met teksten die duidelijk erg veel betekenen voor de rapper. In het refrein van “Believe” zegt hij “What’s progression if you’ve never been through backlash?” en de intro van “Spun A Web” luidt “They say everything we hear is opinion, not fact. And everything we see is perspective, not truth. The fewer the facts, the stronger the opinions. And opinion is the medium between knowledge and ignorance.”

Persoonlijke favorieten zijn “Real Life Fantasy”, “Parachute” en “Spun A Web”. Een fenomenale comeback. (8,0/10) (Mpire/Fontana)

Deel: