Wát een stem, was mijn eerste gedachte bij het horen van deze man. Een lange tijd terug welteverstaan, maar hij is hetzelfde gebleven. Sinds zijn Manager from Hell hem in 2005 opgelicht heeft, is Cohen steevast doorgegaan met het maken van de muziek die het dichtst bij hem ligt. Religieus, licht seksueel getint en ietwat geïsoleerd. Met zijn rauwe, lage stem maakt hij prachtige luisterliedjes die je leiden naar de diepste krochten van de liefde. De onderste regionen, waar je als gelukkig getrouwd stel of verliefde tortelduifjes hoopt nooit te komen of misschien zelfs niet van het bestaan afweet. Cohen weet dit wel en praat hier met volle overtuiging over.

Old Ideas is het twaalfde studio-album van de zanger. Indrukwekkend, als je bedenkt dat Cohen na zijn 77e verjaardag nog steeds op de podia staat (of zit) om zijn liedjes ten gehore te brengen. Er is weer een tiental nummers aan zijn repertoire toegevoegd. Heerlijke liedjes met nog steeds die herkenbare, lage en rauwe stem. Heerlijk.

Het tiental nummers heeft een prachtige ondertoon. Cohen bezingt de lichte en duistere kanten van de mens, de liefde en het leven. Rauwer kan niet. Lager kan niet. Een set luisterliedjes om goed voor te gaan zitten. Om het boekje er eens bij te nemen om de teksten mee te lezen. Je wilt begrijpen waar hij het over heeft. Je wilt begrijpen waarom Cohen over deze kanten van het leven zingt. Je kunt niet anders dan je oren te openen en de rauwe klanken zich laten nestelen in jouw bewustzijn. Je kunt er niet omheen, hoe graag je dat ook zou willen.

Met medewerking van Webb Sisters, Saron Robinson, Dana Glover en Jennifer Warnes en onder begeleiding van zijn eigen band, zorgt Cohen hier voor een spannende balans tussen engelen en de duivel himself. Het hoge vrouwenkoortje en de zware stem van Cohen vormen samen een prachtig spel tussen leven en dood, liefde en verdriet.

Misschien wel voor het laatst brengt Leonard Cohen je in volledige extase. Zijn zelf aangekondigde afscheid geeft de liedjes over de dood nog een extra lading. Je blijft luisteren, je blijft genieten: het beste werk van de raszanger tot nu toe. (9/10) (Sony)


Deel: