2012. Niet alleen volgens de Maya’s het einde van de wereld, maar helaas ook het einde van Aux Raus. “Klaar. Mooi geweest,” volgens het gabberpunkduo. Dat was het zeker, want de twee kunnen terugkijken op zo’n 500 optredens in 18 verschillende landen met 3 uitgebrachte albums in totaal 8 jaar tijd. “We hadden sowieso nooit gedacht dat het zo lang leuk zou blijven. Nu willen we stoppen zolang het dat nog is. Er is geen sprake van ruzie of negativiteit. Liever eindigen we positief, met een mooie tour.” De tour eindigt nog mooier met als afsluiter een XL show in de Paradiso op 27 januari.

De twee zijn 8 jaar geleden begonnen toen ze elkaar in Breda tegengekomen, met onverwacht aansluitend succes. De hardcore-punk tracks sloegen al snel aan in de Amsterdamse underground, waarna het succes zich verkaste naar Mexico. Hier werd de eerste plaat uitgebracht, wat tot succes leidde, helemaal toen de plaat een paar maanden later in Nederland uit kwam. Diverse prijzen waren goed voor de plaat, onder andere een 3VOOR12 award en een Essent Award. Hierna volgden optredens op onder meer Lowlands en Noorderslag.

Dit kwam voor Kees de Koning niet onopgemerkt voorbij. Hij tekende het duo voor zijn hiphoplabel Top Notch, waarna het album ‘The Brick Is In The Air’ werd gelanceerd. Het album werd zó goed ontvangen, dat er een jaar later een Remixalbum gelanceerd werd, met daarop samenwerkingen van Rimer London, Beesmunt Soundsystem en Nobody Beats The Drum.

Het laatste wapenfeit verscheen vorig jaar bij Top Notch, namelijk het album ‘All Creeping Things Stopped Creeping’. Kort daarna kondigden ze het einde aan van Aux Raus. De twee gaan, zonder ruzie maar positief, uit elkaar, allebei met de focus op een soloproject.

Vrijdag 27 januari staat Aux Raus voor de laatste keer op het podium met verder op de avond niemand minder dan Joost van Bellen, T. Raumschmiere, Adolf Butler, Rafael Rozendaal Vrouwen Zijn Okee en Dick El Demasiado.

Deel: