‘Not The Weapon But The Hand’ is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Steve Hogarth & Richard Barbieri. Hogarth is beter bekend als frontman van Marillion, waar hij sinds 1989 deel van uitmaakt en 12 studioalbums mee heeft uitgebracht. Sinds 1993 is Richard Barbieri de toetsenist van Porcupine Tree. Daarnaast bracht ook nog eens twee solo-albums uit: ‘Things Buried’ en ‘Stranger Inside’. Barbieri debuteerde in de jaren ’70 in de legendarische formatie Japan, die van grote invloed was op artiesten als Kate Bush, Talk Talk en Gary Numan.

Beide artiesten troffen elkaar enkele jaren geleden tijdens een aantal gezamenlijke shows van Marillion en Porcupine Tree. Hogarth nodigde Barbieri uit om deel uit te maken van zijn soloproject H voor het album ‘Ice Cream Genius’. De heren waren dusdanig tevreden over hun samenwerking dat zij dit verder wilden uitwerken. Door beider bomvolle agenda’s duurde het uiteindelijk tot 2011 vooraleer er gezamenlijk opnames gemaakt konden worden, maar nu is er dan toch eindelijk het album ‘Not The Weapon But The Hand’.

Gastrollen zijn weggelegd voor drummer Arran Ahmun (John Martyn), gitarist Chris Maitland (ex-Porcupine Tree) en arrangeur Dave Gregory (XTC). Het eindresultaat is een ingetogen en toch afwisselend album wat door Barbieri’s gelaagde muzikale palet een verontrustende laag vol onderhuidse spanningen meekrijgt

Deel: