Vorige week besprak ik een album van een Brits duo, te weten 'Songs from the Big Chair' van Tears for Fears. Het album welke ik deze week ga bespreken heeft in de VS de platina status maar liefst vijftien keer behaald en wist negen maal een Grammy in de wacht te slepen, waaronder de Grammy's voor 'Album of the Year' en drie 'Latin Grammy Awards'. De artiest die dit bewerkstelligde behoeft geen introduktie, deze week in 'Legendary Albums ….. Supernatural (Santana)'.

'Supernatural' is het 17e album door Santana welk uitkwam in 1999. Als gezegd behaalde het album vijftien keer de platina status in de VS en negen Grammy's. Het album, bedacht door Clive Davis en gearrangeerd door Pete Ganbarg, was ongelooflijk succesvol. 'Supernatural' ging wereldwijd ruim 27 miljoen keer over de toonbank en werd het tot nu toe meest succesvolle album van Santana. In de VS behaalde het de nummer één positie, in een tiental andere landen gooide het hoge ogen in de hitlijsten. 'Supernatural' debuteerde in de Billboard 200 op de 19e plaats, het duurde 18 weken eer het de toppositie behaalde. Het bleef voor 12 opeenvolgende weken op de eerste plaats staan.

{slide=Santana (Feat. Rob Thomas) – 'Smooth'}http://www.youtube.com/watch?v=MXp413NynFk{/slide}

Op 'Supernatural' stond de single 'Smooth' – met Matchbox Twenty zanger Rob Thomas – welke al snel na de release van het album uitkwam en maar liefst twaalf weken op de toppositie stond van de Billboard Hot 100. De opvolger van 'Smooth', de single 'Maria Maria' – met The Product G&B – deed het ook heel goed, deze single stond tien weken bovenaan dezelfde hitlijst. Santana en Rob Thomas wonnen drie Grammy's voor hun samenwerking op de single 'Smooth', samen met Everlast mocht Santana er nog een in ontvangst nemen voor de single 'Put Your Lights On' en voor 'Maria Maria'. Op 'Supernatural' werkte Santana ook nog samen met Eric Clapton, Eagle-Eye Cherry, Lauryn Hill, Dave Matthews, en Cee-Lo.

{slide=Santana (Feat. The Product G&B) – 'Maria Maria'}http://www.youtube.com/watch?v=nPLV7lGbmT4{/slide}

Critici merkten op dat er nagenoeg geen nummers op het album staan zonder een gastartiest, wat gelijk het primaire probleem van  het album aan het licht brengt. Hierdoor heeft 'Supernatural' geen constante stem welke het album als het ware bij elkaar moet houden. Niet alle nummers zijn zo aantrekkelijk, hiermee doelden ze op het nummer 'Do You Like The Way', met als gasten Lauryn Hill en Cee Lo Green, ze vonden het een beetje té geforceerd klinken. Verder voegden ze er aan toe dat het album richtingloos is, maar eindigden met de opmerking dat de piekmomenten van 'Supernatural' Santana's zijn beste 90's muziek is, waardoor het een zeer succesvolle comeback werd voor Santana.

{slide=Santana (Feat. Everlast) – 'Put Your Lights On'}http://www.youtube.com/watch?v=5di5EhZshdQ{/slide}

Sinds de release is 'Supernatural' wereldwijd ruim 27 miljoen keer over de toonbank gegaan, waardoor het het best verkochte album ooit door een Spaanse artiest werd. Volgens het Guiness Book of Records van het jaar 2005, was het het eerste album van de band dat de nummer één positie behaalde in de Billboard 200 hitlijst sinds Santana in 1971 hun vorige nummer één album hadden, er zat 28 jaar tussen deze twee albums.

{slide=Santana (Feat. Lauryn Hill & Cee Lo Green) – 'Do You Like The Way'}http://www.youtube.com/watch?v=Y9or0XVqTZk{/slide}

{slide=Tracklist}

1. (Da Le) Yaleo

2. Love Of My Life (Featuring Dave Matthews)

3. Put Your Lights On ( Featuring Everlast)

4. Africa Bamba

5. Smooth (Featuring Rob Thomas)

6. Do You Like The Way (Featuring Lauryn Hill & CEE LO)

7. Maria Maria (Featuring The Product G&B, Produced by Wyclef)

8. Migra

9. Corazon Espinado (Featuring Mana)

10. Wishing It Was (Featuring Eagle Eye Cherry)

11. El Farol

12. Primavera

13. The Calling (Featuring Eric Clapton)

{/slide}

Deel: