Een dag later dan dat jullie van mij gewend zijn ga ik in Legendary Albums een album bespreken van een Brits duo. Opgericht begin jaren '80 begonnen ze als een zogeheten "New Wave" en "New Romantic" groep. Van dit album kwamen een paar enorme hits, waaronder 'Shout', 'Woman in Chains' en natuurlijk een van hun grootste hits 'Everybody wants to rule the World'. Deze keer in 'Legendary Albums ….. Songs from the Big Chair (Tears for Fears)'.

Zoals gezegd is Tears for Fears opgericht in de jaren '80 door Roland Orzabal en Curt Smith. De naam Tears for Fears is bedacht naar aanleiding van een door Arthur Janov bedachte therapie ('primal scream’-therapy) van de Amerikaanse psychotherapeut waarbij patienten door middel van het meppen naar dingen, te schreeuwen en te janken worden aangespoord hun gevoelens naar buiten te brengen. Het eerste album wat de mannen uitbrachten was 'The Hurting' (1983), twee jaar later kwam 'Songs of the Big Chair' uit. De eerste single die werd uitgebracht was gelijk een enorm succes, 'Shout' stond wekenlang in diverse landen op de eerste plaats in de hitlijsten. Niet alleen 'Shout' werd een hit, ook 'Everybody wants to rule the World' deed het erg goed in de hitlijsten. 

{slide=Tears for Fears – 'Shout'}http://www.youtube.com/watch?v=W9k8NNhWcjw{/slide}

{slide=Tears for Fears – 'Everybody wants to rule the World'}http://www.youtube.com/watch?v=ST86JM1RPl0{/slide}

De Britse tv-serie 'Sybil' was de inspiratiebron voor de titel van het album, de serie ging over een vrouw met meerdere persoonlijkheden, met de "chair" word de stoel van haar psychiater bedoeld. Het nummer 'Big Chair', wat de b-kant was van 'Shout', stond niet op 'Songs from the Big Chair'. 'Everybody wants to rule the World' werd in 1986 in een aangepaste versie opnieuw uitgebracht, dit ten bate van een liefdadigheidsactie (I Run The World) voor hongerlijdend Afrika. Het nummer werd toen omgedoopt in  'Everybody wants to run the World'. Helaas kwam na het derde album, getiteld 'Sowing the seeds of Love' er een eind aan Tears For Fears. 

{slide=Tears for Fears – 'Head over Heels'}http://www.youtube.com/watch?v=be0mRpzdAT4{/slide}

{slide=Tears for Fears – 'The Working Hour'}http://www.youtube.com/watch?v=kVjIFzt6wXc{/slide}

{slide=Tracklist}

1 – Shout

2 – The Working Hour

3 – Everybody Wants To Rule The World

4 – Mothers Talk

5 – I Believe

6 – Broken

7 – Head Over Heels

8 -Listen

{/slide}

Deel: