Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto's, band, concerten, wat iedereen maar wilde. Dit is het lijstje van de beste concerten van onze hoofdredacteur en medewerker van het eerste uur Wil Wander:


Het afgelopen jaar was een "bewogen" muziekjaar. Een flink aantal grote namen verlieten het aardse bestaan waaronder Gerry Rafferty, Gary Moore, Gil Scott-Heron, Andrew Gold, Clarence Clemons, Amy Winehouse, Harry Muskee, Heavy D, Andy Tielman. Gelukkig was het niet alleen maar droevenis, we hebben kunnen genieten van vele grote concerten en festivals. Zelf heb ik een flink aantal concerten bezocht, hieronder volgt mijn top 5 van de beste concerten.

5. Bryan Setzer, 11-7-2011 Paradiso.

Als teenager was ik al gek op de Stray Cats, maar ik had nooit de mogelijkheid gekregen om ze in het echt te zien. Het concert van Bryan Setzer in Paradiso was voor mij dus de uitgelezen mogelijkheid om hem live aan het werk te zien en horen. In het voorprogramma stond een band genaamd Miss Mary Ann & The Ragtime Wranglers. Ik weet best aardig wat van muziek maar van deze groep had ik nog nooit gehoord. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer aangenaam verrast was. Heerlijke 50's muziek, echt een aanrader! Brian setzer staat garant voor een avond vol heerlijke muziek, en dat werd het dus ook. Vele hits kwamen voorbij waaronder natuurlijk de nummers uit de Stray Cats periode. 'Rock this Town', 'Sexy & 17', het heerlijke 'Stray Cat Strut' en natuurlijk 'Runaway Boys' zorgden ervoor dat er wederom een muziektempel verbouwd moet gaan worden, het dak ging eraf in Paradiso!

4. Night of the Proms, 19-11-2011 Ahoy.

Night of the Proms, inmiddels al voor het 27e jaar gehouden, is een formule welk zijn succes al meerdere malen bewezen heeft. Het affice beloofde weer een avond van genieten, Mick Hucknall (Simply Red), Angie Stone, Miss Montreal, James Blunt, DIV4S, John Miles, kortom, een super line-up! En wat een avond was het! De vier Italiaanse sopranen DIV4S, Denise, Isabella, Vittoiria en Sofia lieten horen dat pop en klassiek makkelijk samen kunnen gaan. Boegbeeld John Miles met zijn hommage aan Amy Winehouse en natuurlijk zijn wereldhit 'Music', Onze trots Miss Montreal zong de sterren van de hemel, haar uitvoering van Bon Jovi's hit 'Bed of Roses', James Blunt was wat mij betreft zeer op zijn plaats in Night of the Proms,

Van Angie Stone had ik nog niet eerder gehoord, maar wat zij liet horen was echt subliem. De zangeres laat Ahoy swingen met haar heerlijke R&B-soulnummers. Wanneer zij voor haar laatste bijdrage aan editie 2011 van NOTP haar cover van Simply Red's 'Holding Back the Years' ten gehore brengt, neemt Mick Hucknall (Simply Red) na het eerste couplet de zang over. Sublieme versies van het rustig beginnende 'Fairground', welk halverwege losbarst in een heerlijk stuk dansmuziek, Ahoy ontploft zowat. Hucknall wordt tijdens het nummer 'Something got me Started' bijgestaan door drie dames en John Miles. Het schitterende 'Stars' volgt waarna Mick zijn bijdrage aan Night of the Proms afsluit met Harold Melvin's 'If you don't know me by now'. Volgend jaar zal Night of the Proms wederom gehouden worden in Ahoy, reken er maar op dat we weer van de partij zullen zijn!!!

Foto Miss Montreal (c) 2011 Sander van den Berg/Maxazine.nl

3. Venice, 13-11-2011 Oude Luxor.

Het affiche beloofde wat, "Venice, An Evening of West Coast Harmonies" De broers Lennon en hun twee gelijknamige neven – gezamenlijk Venice – brengen pop en rock met een flinke scheut country in de aloude zonovergoten Californische traditie van The Eagles, The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young. Nou, die belofte werd waargemaakt. Vele (26 stuks) pareltjes streelden onze oren, het was echt een fantastisch concert! Briljante zang, subliem gitaarwerk, echt een avond om nooit te vergeten.

 

2. Pink Project, 16-9-2011 Ahoy.

'The world's most passionate tributeband', zo wordt de band 'Pink Project' genoemd. Vanwege het 40-jarig bestaan werd 'Pink Project' gevraagd om een concert te verzorgen in de Rotterdamse muziektempel. Pink Floyd zelf was in 1971 de eerste band die in Ahoy optrad. Op het affiche stond dat de mooiste songs uit het rijke ouvre van Pink Floyd de revue zullen passeren. Wat ik er van kon verwachten wist ik nog niet. Ik had wel gehoord en gelezen dat ze heel goed zijn, maar ik stond er toch wat sceptisch tegenover. Ik ben geen fan van artiesten die covers uitbrengen, laat staan een heel concert. Toch moet ik eerlijk zeggen dat mijn mond openviel van verbazing bij het horen van de eerste tonen. Niet van de slechte kwaliteit, integendeel! Wat een fantastische band zeg, stuk voor stuk absolute topmuzikanten en ook het zangwerk was subliem; dichterbij het orgineel kan je haast niet komen. Vele schitterende bekende nummers waaronder 'Us & Them', 'Dark side of the Moon', 'Time', 'Division Bells', 'Shine on you Crazy Diamonds', 'Money' en 'Comfortably Numb'  brachten heel de poptempel in extase. De zang, het gitaarspel, de keyboards, de saxofoonpartijen, absolute topklasse!!! 

1. Neil Diamond, 9-6-2011 Ahoy.

Na jaren van geduld hebben was het voor mij dan eindelijk zover. Niemand minder dan Neil Diamond zou een concert gaan geven in de Rotterdamse Ahoy. Dus flink wat gestoei op het internet en ja, we hadden kaartjes. Nu nog geduld hebben tot 8 juni. De Amerikaanse zanger was een paar jaar eerder voor het laatst in Ahoy geweest, helaas had ik deze show moeten missen, maar nu dus meer geluk. Neil liet horen dat hij met zijn 70-jarige leeftijd nog steeds heel erg goed bij stem is. Vele hits passerden de revue waaronder 'Beautiful Noise',  'Love On The Rocks' ingezet. Ten eerste is dit nummer van de soundtrack van die film al een schitterend nummer, live is het echt zó goed, ik had het moeilijk om mijn ogen droog te houden. Om me heen kijkend zag ik dat er genoeg aanwezigen het echt niet droog hielden. Ook andere ballads als 'Hello Again' passeerden de revue.

 

'Red Red Wine, wie kent de hitsingle van UB40 niet, maar wist U dat dit nummer door Neil geschreven is als een 19-jarig jochie die wel even iets over de liefde zou gaan schrijven. Dit waren Neil's eigen woorden vóór het nummer door Ahoy heen schalde. 'Cherry Cherry' en 'Solitairy  Man' vervolgden het concert en voor het nummer 'Glory Road' nam Neil plaats op een stoeltje en vertelde het verhaal van het nummer. Hierna bracht hij het nummer 'Aint no Sunshine' van Bill Withers.' De wereldhit van 'The Monkees', 'I'm a Believer', het wonderschone 'You Don't Bring Me Flowers', het swingende 'Grunchy Granola Suite' en na het altijd heerlijke 'Sweet Caroline' kwam het wonderschone 'Morningside'. 'Na 'Holly Holy' volgde en een voor mij onbekend nummer 'Hell Yeah' .

Het concert werdt afgesloten met het schitterende 'I am, I said'. Natuurlijk kon je op je vingers natellen dat er natuurlijk een encore volgde. Deze startte met het heerlijke meezingnummer 'Crackling Rosie' gevolgd door het swingende 'Brother Love's Travelling Salvation Show'. Afsluitend met een schitterend 'I've Been This way Before' kregen Neil en band een minutenlange staande ovatie, en dit was absoluut terecht. Duidelijk mag zijn dat de man met zijn 70 jaar nog steeds totaal niets aan kracht heeft ingeboet. Een avond om nooit meer te vergeten.

Deel: