Ieder jaar ontpoppen er een paar nieuwe, getalenteerde bandjes uit de grond. Bands die net iets anders zijn dan andere bandjes. Bands waarvan het hart van een muziekliefhebber sneller gaat kloppen. Austra is zo’n band. Ze brachten in mei van dit jaar het debuutalbum “Feel it break” uit, waarop darkwave, electropop en het hoge bereik van frontvrouw Katie Stelmanis met elkaar samensmelten tot een nieuw geluid. We zijn dan ook erg blij dat we vanavond Austra kunnen zien spelen in ’s neerlands poptempel Paradiso.

Austra bestaat uit drie bandleden. Katie neemt de leadvocals voor haar rekening, drumster Maya Postepski en de band wordt gecompleteerd door bassist Dorian Wolf. De bandnaam doet vermoeden dat de band uit Oostenrijk dan wel uit Australië moet komen. Toch is dat niet zo. De band komt namelijk uit het Canadese Toronto. Op het podium worden ze bijgestaan door twee achtergrondzangeressen en een toetsenist.

Het is opvallend dat een beginnende band als Austra het zich financieel kan veroorloven om met maar liefst zes man op het podium te staan, waarbij de helft zich enkel bezig houdt met zingen. Kennelijk heeft 2011 de Canadezen geen windeieren gelegd. De achtergrondzangeressen blijken een goede aanvulling op het podium. Ze weten het publiek in beweging te brengen met hun corky danspassen. En dat is maar goed ook, want bassist Dorian staat erbij als een sacherijnige zoutzak.

Desalniettemin is Dorian goed in wat hij doet. De vaak ingewikkeld te spelen baslijnen zijn fundamenteel voor de muziek van Austra en hierin is hij op geen fout te betrappen. Bij sommige liedjes gebruikt de band (noodgedwongen) een sample van elektronisch gegenereerde baslijnen. In zo’n geval doet Dorian er in het vervolg beter aan om niet meer mee te spelen. Het doet de muziek een tikkeltje rommelig klinken. Daarnaast speelt de band alle liedjes exact zoals ze op het album staan. Maar goed, dat kun je met een dergelijk album geen groot nadeel noemen.

Wat verkeert Austra toch in een ongelooflijke luxe. Vrijwel iedere band speelt de eerste jaren in kroegen in de regio voordat het ontdekt wordt en op internationaal niveau mee mag draaien. Austra mag direct na de release van het debuutalbum al wereldwijd spelen voor middelgrote zalen. En dat ze daar klaar voor zijn, bewijzen ze vanavond. Dorian mag er dan een beetje bij staan, maar de mondhoeken van het publiek zijn niet naar beneden te krijgen. Mochten ze weer eens in Nederland zijn: ga dat zien!

Deel: