De uit Zweden afkomstige Evergrey startte als band in 1996 en ontwikkelde zich tot een volwaardige prog-metalband,waar nog menig fan graag naar luistert en zeker nog concerten van wil bezoeken. Na hun eerste album The Dark Discovery (1998) volgden er al snel meer. De teksten van de band zijn veelal aan de duistere kant, soms zelfs eng te noemen! Vooral in hun latere werk is die boventoon zeer sterk aanwezig. Het album “Recreation Day” uit 2003 is hiervan het stekende voorbeeld. Het gaat vooral over angst,verdriet,dood en verderf…

‘A Decade And A Half’ verwijst uiteraard aan de tijd dat de band nu bezig is en geeft een totaalbeeld van wat ze tot nu toe aan songs hebben afegeleverd. En dat zijn niet de minste… De dubbellaar start sterk met ‘The Masterplan’ en gaat daarna verder met een live-uitvoering van ‘Blackened Dawn’. Verdere uitschieters op deze dubbel verzamel-cd zijn oa ‘Frozen’ (ook live in een unplugged uitvoering), ‘Broken Wings’, ‘Words mean nothing’ en nog veel meer echt goede nummers! Mijns inziens staan er dan ook geen slechte nummers tussen op deze schijfjes… al is de overgang tussen live nummers en studio-versies niet altijd even vloeiend. Dat is dan ook gelijk het enige minpuntje van dit dubbelalbum.

Na heel veel van bandleden gewisseld te hebben, bestaat Evergrey tegenwoordig uit Tom S. Englund (zang/gitaar), Marcus Jidell (gitaar/achtergrond zang), Rikard Zander (keyboard/achtergrond zang), Hannes van Dahl (drums) en Johan Niemann (bass/achtergrond zang). De dubbel verzamel-cd ‘A Decade And A Half’ is de moeite van de aanschaf meer dan waard, zeker als je van de duistere kant van progmetal houdt! De schijfjes zullen bij mij in ieder geval regelmatig in mijn cd speler terechtkomen! (8/10) (Steamhamer/SPV)


Deel: