Deventer, Lelystad, Tilburg en Zaanstad zijn genomineerd voor de BNG Prijs Beste Amateurkunst Gemeente 2012. Deze amateurkunstprijs is een stimulans voor gemeenten om de lokale amateurkunst optimaal te laten groeien en bloeien en wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €20.000,- voor de versterking van de lokale amateurkunst. Daarnaast vindt op 2 juni 2012 de feestelijke landelijke opening van de Week van de Amateurkunst (WAK) plaats in de winnende gemeente. De winnaar wordt begin januari 2012 bekend gemaakt.

De jury bestaat uit Anne van Driel (Volkskrant), Eric Holterhues (Triodos Investment Management), Mat Meijs (Cultuurfonds BNG), Cas Smithuijsen (Boekmanstichting) en Nicolien Vroonhoven (fractievoorzitter CDA Den Haag ).

De jury lichtte haar keuze voor de vier gemeenten als volgt toe. Gemeente Deventer valt op door de veelzijdige ondersteuning voor de amateurkunst. Het beleid omvat de hele creatieve keten van leren, produceren, presenteren en interesseren. Daarbij is er aandacht voor zowel traditionele amateurkunst als urban arts en kunst in de wijk. De lokale amateurkunst heeft bovendien een toegankelijk steunpunt.

Lelystad anticipeert met het gemeentelijke beleid op de actuele maar ook toekomstige ontwikkelingen, zoals vergrijzing en nieuwe vormen van amateurkunst. Voor de Week van de Amateurkunst 2012 heeft Lelystad een enthousiast team met stevige ambitie.

Tilburg heeft het amateurveld scherp in beeld, mede dankzij Art-Fact, het servicepunt amateurkunst. De amateurkunst is daarmee verzekerd van kundig advies en een centraal punt waar allerlei initiatieven elkaar kunnen vinden. Een resultaat daarvan was de spetterende WAK in mei 2011.

De gemeente Zaanstad houdt het budget voor amateurkunst op peil en zorgt daarmee mede voor een goede infrastructuur aan podia voor amateurs. Een ander pluspunt is het gemeentelijke jeugdcultuurfonds, dat kunstbeoefening toegankelijk maakt voor kinderen in achterstandsposities.

Deel: