altHet eerste wat ik te horen kreeg, toen ik een maat van mij vertelde dat ik een recensie over de nieuwe cd van Venom ging schrijven, was de vraag van “Leven die gasten nog dan?” Daarop kon ik dus volmondig ja op antwoorden! Ja, ze leven nog, spelen nog en leveren nog steeds goeie albums af! Venom is als band in 1979 begonnen en kwamen in 1981 met hun eerste album ‘Welcome to hell’ uit.

In 1982 werd het tweede album, ‘Black Metal’, een feit en een nieuwe stroming in de metalscene was geboren, ‘Black Metal’ zette de toon voor een geheel nieuwe metalsound. Je kunt Venom zien als de grondleggers ervan…. Verder heeft deze band een indrukwekkende lijst van EP’s, Singles en albums afgeleverd! Ook enkele dvd’s met lifeshows…stuk voor stuk de moeite waard. Verschillende bands hebben hier hun inspiratie vandaan gehaald, waardoor zij hun muziek voor een groter publiek toegankelijk maakten. Ik heb het dan over bands als Slayer, Testament, Slipknot, Mayhem, Megadeth en Metallica.

Er zijn er natuurlijk veel meer die door Venom op het goede spoor zijn gezet, maar dat lijstje zou te lang worden om in deze recensie te plaatsen! Venom staat het meest bekend als trio en dan wel met de volgende bandleden: Zanger en bassist Conrad Lant (Cronos), gitarist Jeff Dunn (Mantas) en drummer Tony Bray (Abaddon). Op 28 november komt Venom met een nieuw album op de proppen, getiteld ‘Fallen Angels’ Ik heb de eer deze als één van de eersten te mogen beluisteren en ik kan volmondig zeggen dat de heren het nog steeds in hun vingers hebben! Het eerste nummer, ‘Hammerhead’ zal vele metalfans laten headbangen! Mijn hoofd schudde in ieder geval direct op de maat van de muziek mee.

De stem van Conrad klinkt als vanouds en het drum een gitaarwerk van de andere bandleden is ook totaal niets mis mee! Het album beslaat totaal 13 nummers (expres het ongeluksgetal? Zou mij niets verbazen!) en stuk voor stuk vond ik ze het beluisteren waard! ‘Hammerhead’, ‘Nemesis’, ‘Punk is not dead’ , ‘Sin’ en ‘Fallen Angels’ zijn wat mij betreft, de uitschieters van deze uitgave. De moeite meer dan waar dus, al zou ik Venom liever eens live aan het werk willen zien. Een cijfer voor deze cd geven is niet moeilijk, wat mij betreft is het een aanrader! (8/10)(Spinefarm Records)

{slide=Tracklisting}

1. Hammerhead

2. Nemesis

3. Pedal to the Metal

4. Lap of the Gods

5. Damnation of Souls

6. Beggarman

7. Hail Satanas

8. Sin

9. Punk’s Not Dead

10. Death Be Thy Name

11. Lest We Forget

12. Valley of the Kings

13. Fallen Angels

14. Annunaki Legacy (Bonus Track)

15. Blackened Blues (Bonus Track)

De bonustracks staan alleen op de Limited Edition (eerste uitgave).

{/slide}

//

Deel: