altVoor het legendarische album van deze week begeef ik me in de wereld van de soundtracks. Het album uit 1984 verkocht meer dan 20 miljoen keer en behaalde het fenomenale aantal van maar liefst 12 keer platina. In diverse albumlijsten staat het hoog genoteerd. De hits die van de soundtrack afkwamen liggen bij iedereen zeker nog vers in het geheugen. Nummers als ‘Let’s go Crazy’, ‘When Doves Cry’ en natuurlijk de titeltrack ‘Purple Rain’ werden enorme hits. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Purple Rain (Prince and the Revolution)’.

Purple Rain is het zesde studio-album uitgebracht door Prince en is de soundtrack van de in 1984 uitgekomen film ‘Purple Rain’. Het album word beschouwd als een van de beste albums ooit in de popgeschiedenis, Tot vandaag is het album meer dan 20 miljoen keer over de toonbanken gegaan en staat op de zevende plaats van de lijst met best verkochte soundtracks aller tijden. Prince schreef zelf alle nummers op het album, sommige met de hulp van de andere bandleden. Een paar nummers bevatten opnames van live shows uit 1983, opgenomen in de First Avenue club in Los Angeles V.S.

{slide=Prince and the Revolution – ‘Purple Rain’}http://www.youtube.com/watch?v=PJfhGL0F6LE{/slide}

Deze show was een benefiet concert voor het Minnesota Dance Theatre. Tijdens deze show speelde Wendy Melvoin (gitariste) voor het eerst mee in Prince zijn band, The Revolution en vertoonde ook haar kunsten tijdens de film ‘Purple Rain’. ‘Purple Rain’ was het eerste Prince album waarop The Revolution meespeelde en ook de credits ervoor kreeg. Het resultaat was een muzikaal gezien “dichter” album dan zijn vorige “one man” releases met daarop veel gitaar, keyboards, synthesisers, drummachines en andere instrumenten.

{slide=Prince and the Revolution – ‘Let’s go Crazy’}http://www.youtube.com/watch?v=Ij-jM8CcQIQ{/slide}

De muziek op ‘Purple Rain’ wordt over het algemeen beschouwd als het meest pop-georiënteerde van Prince zijn carriëre. ‘Take Me with U’ was in eerste instantie geschreven voor het album van Appolonia 6, maar werd later teruggetrokken voor ‘Purple Rain’. De teksten van ‘Darling Nikki’ zorgden ervoor dat er op de hoes van het album een sticker gepakt moest worden met de tekst dat het nummer alleen onder toezicht van ouders gedraaid mocht worden. Prince won voor de sountrack twee Grammy Awards, voor “Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group” en “Best Album of Original Score Written for a Motion Picture or TV Special”, en ook werd het album genomineerd voor het beste album van het jaar.

{slide=Prince and the Revolution – ‘Take me with U’}http://www.youtube.com/watch?v=CUrS1nBosMk{/slide}

Ook won ‘Purple Rain’ een Oscar voor “Best Original Song Score” in 1985. ‘Purple Rain’ ging in de V.S. meer dan 13 miljoen keer over de toonbank, in de week dat het uitkwam alleen al 1,5 miljoen keer. Volgens Billboard magazine stond het 24 weken achter elkaar op de eerste plaats in de Billboard Album Charts, (4 Augustus 1984 tot 18 Januari 1985) waardoor het een van de beste soundtracks ooit werd. Het album wisselde van de eerste positie met Bruce Springsteen’s ‘Born in the USA’, dit gebeurde twee keer in de periode 1984/1985. Twee nummers van ‘Purple Rain’ werden wereldwijd enorme hits, ‘When Doves Cry’ en ‘Let’s Go Crazy’, ze stonden in vele landen op de hoogste positie in de diverse hitlijsten, de titeltrack ‘Purple Rain’ is en blijft een “All time Classic”.

{slide=Prince and the Revolution – ‘Darling Nikki’}http://www.youtube.com/watch?v=3XmxijQfMow{/slide}

{slide=Prince and the Revolution – ‘When Doves Cry’}http://www.youtube.com/watch?v=tLIgM0QrI0E{/slide}

Deel: