Nederlandse fans hebben er meer dan drie jaar op moeten wachten. Zelfs na de release van het tweede studioalbum “Both Ways Open Jaws” duurde het nog zeven lange maanden voordat de Franse band Nederland aandeed. Maar vanavond is het zo ver: The dø speelt in Amsterdam. Voor een overvol Bitterzoet zet de band een overtuigende show neer, waarbij ieder liedje zorgvuldig wordt opgebouwd, uitgevoerd en opgerekt. Heerlijk, zo’n band die op het podium geen duplicaat van het album ten gehore brengt.

The dø werd in 2005 opgericht, nadat de Finse zangeres Olivia Bouyssou en de Franse multi-instrumentalist Dan Levy elkaar ontmoeten tijdens het opnemen van de muziek voor de Franse film “Empire of the Wolves”. Drie jaar later brachten ze met “A Mouthful” hun eerste studioalbum uit. Het werd direct hun grote doorbraak. In maart van dit jaar werd hier met “Both Ways Open Jaws” een vervolg aan gegeven, waarbij het duo de grenzen van de folkpop verder exploreert.

Op het podium wordt het duo door drie muzikanten bijgestaan: een drummer, een gitarist en een multi-instrumentalist, die onder andere een Baritonsaxofoon bespeelt. Vooral deze saxofoon maakt indruk, die met een lage, warme klankkleur de muziek een extra tintje geeft. Maar ook Dan weet hoe hij een saxofoon moet bespelen; met zijn altsax jamt hij erop los. De twee rekken met stalen borden voor de percussie zien er echter toffer uit dan dat ze nuttig zijn. Slechts een enkele keer wordt er op geslagen.

Het grote minpunt van de avond was het publiek. Hoewel duidelijk was dat het optreden zeer werd gewaardeerd door het publiek, zat ons nationale schaamtegevoel ons weer eens in de weg. Nederlanders kunnen niet dansen. Nederlanders bewegen niet tijdens een concert. Dus ook wanneer Dan met een zwaar Frans accent aan het publiek vraagt waarom het zo verlegen is, komt er geen beweging in de zaal. Olivia hanteert een andere tactiek. Bij het laatste nummer voor de toegift springt ze van het podium en begint midden in het publiek te dansen. Met succes: er komen wat stijve heupen los. Dan – Olivia: 0-1.

The dø zet een zeer sterke show neer. De band laat horen over de nodige muzikale creativiteit te beschikken. We hebben er misschien drie jaar op moeten wachten, maar dat was het waard. Wanneer ze Nederland weer in Nederland zullen spelen is nog niet bekend, maar als ze dat doen, is The dø zeker het bezoeken waard.

Deel: