altEerde berichtten wij hier op Maxazine dat Gary Numan in september van dit jaar een nieuw album getiteld ‘Dead Son Rising’ uit zou gaan brengen. Numan’s officiele homepage laat weten dat het album sinds 5 september verkrijgbaar is. Persoonlijk ben ik niet een heel grote fan van hem, en dat komt waarschijnlijk omdat ik eigenlijk mezelf nooit echt goed verdiept heb in Gary’s muziek. Natuurlijk kennen we allemaal ‘Are Friends Electric’ en ‘Cars’, maar Gary heeft nog veel meer moois uitgebracht.

Zoals ik al in de inleiding zei ben ik buiten de hits om niet bekend met de verdere albums waarmee Numan sinds hij eind jaren ’70 met Tubeway Army de muziekwereld op zijn kop zette heeft uitgebracht. Na een “Numanmarathon” ben ik er eens goed voor gaan zitten om een goed oordeel te kunnen vellen over zijn nieuwste wapenfeit ‘Dead Son Rising’. Maar natuurlijk is dat mijn mening…..

De openingstrack van het album, ‘Ressurection’, is een instrumentaal stuk werk wat heel rustig begint om vervolgens uit te monden in de oh zo bekende Numan stijl. ‘Big Noise Transmission’ lijkt wat mij betreft op een mix van Rammstein en Numan. Knallende gitaarrifs met daaromheen het kenmerkende geluid van Gary. Als je eenmaal lekker naar het nummer zit te luisteren is het ineens heel abrupt afgelopen. Wat ik eigenlijk zo bijzonder vind aan Numan’s muziek is het feit dat er geluiden in zitten waarvan geen enkele andere band of artiest het maar in hun hoofd heeft gehaald om op de gevoelige plaat vast te leggen. Na het beluisteren van de titeltrack van ‘Dead Son Rising’ kan het album wat mij betreft al niet meer stuk. Een absoluut schitterend nummer! Helaas zullen dit soort klassenummers maar zelden op de radio gedraaid worden.

Het derde nummer van ‘Dead Son Rising’, getiteld ‘When The Sky Bleeds, He Will Come’ begint best wel rustig waardoor je denkt dat het een rustig nummer is……niet dus! Zodra de synthsisers, drums en verdere electronische geluiden door je speakers knallen word je zowat van je stoel geblazen. Klasse! ‘Not The Love We Dream Of’, dat nummer heb ik in de herhaalstand gezet, wat een schitterend nummer zeg! Over de rest van het album kan ik kort zijn, na vijf jaar wachten worden de fans denk ik niet teleurgesteld, ‘Dead Son Rising’ laat horen dat je Numan best de “Synthpop King” mag noemen. Mijn absolute favoriet van het album is ‘For The Rest Of My Life’, en niet te vergeten de reprise van het nummer, maar eigenlijk staan er geen slechte nummers op dit juweeltje.

Met dit briljante album is duidelijk dat Numan weer helemaal terug is, en hoe! Numan op zijn best, er word beweerd dat vorm tijdelijk is en klasse voor eeuwig, in Numan’s geval is de vorm én de klasse na ruim 33 jaar nog steeds aanwezig. Na 17 albums laat Numan horen het zeker nog niet verleerd te hebben. Wat mij betreft is ‘Dead Son Rising’ een aanrader! Van het album zal er ook een Deluxe versie te koop zijn, deze bevat een DVD met daarop een promoversie van de videoclip van ‘The Fall’, twee interviews en een slideshow. Ook zal er een boekwerk bijzitten. De Super Deluxe Edition bevat buiten wat er in de Deluxe versie zit als extra’s een gesigneerde foto van Numan, een vinylversie van het album en een 12-inch van ‘The Fall’ geremixed door Motor and South.(8,5/10)(Mortal Records)

Beluister hier de radio-edit van Numan´s nieuwste single, ´The Fall´

{slide=tracklisting}

01. Resurrection

02. Big Noise Transmission

03. Dead Sun Rising

04. When The Sky Bleeds, He Will Come

05. For The Rest Of My Life

06. Not The Love We Dream Of

07. The Fall

08. We Are The Lost

09. For The Rest Of My Life (Reprise)

10. Into Battle

11. Not The Love We Dream Of (Piano version)

{/slide}

Deel: