altVan de singer/songwriter Boz Scaggs ga ik deze week weer terug naar een van onze vaderlandse bands. De band die ik deze week aan jullie wil voorschotelen is een band die hoofdzakelijk in onze hoodstad speelde vlak nadat ze zijn opgericht. De oprichter van de band en tevens frontman Wally Tax was nog maar een tiener toe hij in 1960 de groep formeerde. Deze week in ‘Do you remember ….. The Outsiders’.

Zes jaar na hun oprichting in 1960 kregen ze in 1966 de eer om in het voorprogramma te staan van The Rolling Stones, twee jaar eerder gaven de Stones hun “beroemde” optreden in het Kurhaus te Scheveningen. Tijdens die show werd het interieur door het aanwezige publiek totaal vernield. Het muziekblad hitweek liet in een artikel weten dat het optreden van de Outsiders beter was dan de show van Mick en zijn mannen. Hierna begon de landelijke bekendheid grotere vormen aan te nemen. Een platencontract hadden ze al eerder getekend bij het label OpArtvan het blad Muziek Expres en namen vervolgens twee nummers op, te weten ‘You Mistreat Me’ en ‘I Love Her Still’. Helaas brachten beide nummers niet het succes wat ze voor ogen hadden, wel mochten ze een nieuw contract tekenen bij de platenmaatschappij van Willem Duys Relax. De eerst volgende single ‘Lying all The Time’ werd wel een grote hit, het nummer ‘Touch’ werd vervolgens het bekendste nummer van wat ze uitgebracht hebben. ‘Summer Is Here’, ‘Monkey On Your Back’, en ‘Keep On Trying’ deden het ook heel goed in de diverse hitlijsten.

Naast studio-opnames stonden er op hun debuutalbum ook een aantal live nummers welke waren opgenomen tijdens een optreden op 17-2-1968 in het beatcentrum ‘De Schuur’ te Breda. Tijdens dat optreden kon er gebruik gemaakt worden van GTB Bakker’s 8-sporen studio en maakte het mogelijk om het album binnen één dag op te nemen. Dit was de eerste keer dat het op deze manier werd gedaan in Nederland. Niet alleen stonden ze in het voorprogramma van de Stones, ook mochten ze in Parijs dit doen bij niemand minder dan Chuck Berry. Ondertussen deed Tax het solo ook niet slecht. Toen in 1967 Krabbendam vriendelijk doch dringend werd verzocht om de band te verlaten was in 1968 het einde van de band nabij toen ook Rammers zelf besloot om de band te verlaten en naar C.C.C. Inc vertrok. Multi instrumentalist Frank Beek nam hun plek in en de band produceerde nog één album getiteld ‘C.Q’. Één jaar later in 1969 was over voor The Outsiders en ging de band verder als ‘Tax Free’.

Half jaren ’80 kwam de band nog één maal in de spotlights toen Wally samen met Busch een optreden verzorgden als The Outsiders. In de 90’s was het contact tussen de leden van de band nagenoeg tot nul gereduceerd totdat Jerome Blanes een biografie over ze schreef en ze daarmee weer bijelkaar bracht. Toen het boek de winkels in ging besloten de bandleden om een wereldtournee te gaan houden. Toen Tax de band in 1997 verliet, nam Edwin de Boer het van hem over. In 1998 hielden ze een tournee met oude en nieuwe nummers. Helaas werden de geruchten over een reünie tot het land der fabelen verwezen toen Wally Tax in 2005 overleed. Tot op heden is de doodsoorzaak nog onbekend.

{slide=The Outsiders – Lying All The Time}http://www.youtube.com/watch?v=l5lJ72ndVcg{/slide}

{slide=The Outsiders – Touch}http://www.youtube.com/watch?v=KLYe3uiEvuY{/slide}

Deel: