Dag twee van The Hague Jazz zit er al weer op en het was een wereld van verschil met dag één. Op het programma vandaag stonden grote namen als Angie Stone, Omar, Sheila E., Ruber Hein, het Joe Sample Trio met natuurlijk Randy Crawford en Gino Vannelli met ons eigen Metropole orkest. De tweede dag stond echter in het teken van wijzigingen in het programma. Openingsact in Miles ‘Home, Ruben Hein, werd gewisseld met tweede act Gare Du Nord, waarna Gare Du Nord toch werd teruggewisseld naar hun originele tijd (half tien), en Ruben Hein naar half één verhuisde. Ook State of Monc en Monsieur Dubois wisselden van plek, en Quincy Troup werd helemaal afgelast.

Vandaag was er een QR-code-actie op The Hague Jazz, maar ook dat liep voor velen op een teleurstelling uit. De gsm-verbinding op het festival was zo slecht dat zelfs smsjes of telefoon niet werden doorverbonden, waardoor vele mensen niet mee konden doen aan de prijsvraag. Met daarbij veel verloren gezichten van mensen die opzoek waren en bleven naar vrienden of bekenden.

Het programma echter was stukken beter dan dat van gisteren. Bij aankomst speelde een grote verassing in de The Hague Jazz Plaza. Twogether, twee jonge jongens van 12 en 14 jaar (!) speelden de sterren van de hemel. Zij wonnen eerder het Prinses Christina Concours, en stonden nu op The Hague Jazz. Een grote toekomst staat echter voor hen in het vooruitschiet.

Ook Gino Vannelli, samen met het Metropole Orkest stond op het festival. De zanger, bekend van onder anderen ‘People gotta move’, ‘Hurts to be in love’ en ‘Wild Horses’ treed al jaren regelmatig op met het Metropole Orkest, dat helaas op springen staat door de bezuinigingen in de cultuur. Laten we hopen dat het orkest toch kan worden behouden, want de kwaliteit van het orkest mag niet verloren gaan!

Joe Sample, oprichter van de legendarische Jazz Crusaders, zette met zijn trio Chez Ella helamaal op zijn kop, mede door de medewerking van, natuurlijk, Randy Crawford. Het geheel, dat samen de megahit ‘Streetlife’ in de hilijsten bracht speelde misschien het beste concert van The Hague Jazz 2011 tot nu toe. Ook Crawfords andere hits als ‘One day i’ll fly away’ en ‘Rainy night in Georgia’ kwamen natuurlijk door de luidsprekers en natuurlijk begon het met dat laatste nummer enorm hard te regenen en onweren boven de tent. Alsof het zo bedoeld was, maar de de zangeres bleef er rustig onder, en maakte direct een woordspeling in het nummer over de regen in The Hague. Vanaf dat moment was het ijs helemaal gebroken en de symathieke zangeres rolde tussen de nummers door dan ook met regelmaat zo ongeveer van haar stoel van het lachen. Zoals ze zelf al zei: Ze was op The Hague Jazz een keer helemaal zichzelf en de hilariteit bij het publiek was dan ook zo ongeveer structureel. Muzikaal was dit misschien een van haar betere concerten, maar persoonlijk waarschijnlijk zelfs de top!

De vele wisselingen en uitlopen van concerten zorgde er echter voor dat het hele programma een beetje door elkaar liep, wat betekende dat Sheila E. werd gemist in de A-Train, maar gezien de reacties van de vele bezoekers aldaar was ook dat optreden er een om nog lang over na te praten. Net als de optredens in de kleinere zalen, zoals die van The Jazz Message, Trilok Gurtu en Boy Edgarprijswinnaars The Ploctones.

Omar, bekend van ‘There’s nothing like this’ stond aan het eind van de dag in Miles’ Home, en oh, wat was het schandalig dat de zaal daar slechts half vol was. De zanger had onder anderen zijn zus meegenomen op backingvocals en duidelijk was het dat de muzikaliteit in de familie zit. Nogmaals gezegd, die halfvolle zalen waren er ook gisteren al bij zelfs Grace Jones, Andy McKee en Bilal. Zonde, want de artiesten op The Hague Jazz verdienen toch zeker een overvolle zaal. Misschien dat de artiesten te veel tegelijk speelden, maar goed, de optredens waren desondanks toch om van te smullen.

Op de weg naar buiten konden we gelukkig nog even iets meepikken van Angie Stone, die natuurlijk ook weer uitliep, zoals een grote artiest betaamd. Angie had haar kleine broertje meegenomen, en genoot overduidelijk van het enthousiasme van het publiek, alwaar zij volgens eigen zeggen voor het eerst in haar leven zelfs een vrouw in een rolstoel zal dansen. Ze zal waarschijnlijk nog nooit van rolstoeldansen hebben gehoord…

Dag twee van The Hague Jazz had een superprogrammering en we maken ons dan ook snel op voor de laatste dag, met toppers als George Clinton, Trijntje Oosterhuis, Dominic Miller (met Level 42’s Mike Lindup op toetsen), Steffen Morrison, Baaba Maal, Macy Gray en veel, veel meer op het programma. We hebben er weer zin in.


Foto’s (c) 2011 Stephen Hotsma

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: