Sinds de release van Jill Scott’s vorige album ‘The Real Thing: Words and Sounds Vol. 3′ uit 2007 is er nogal wat gebeurd met de oud-zangeres van The Roots. Een gouden album, enkele Grammy Awards, verschillende filmrollen en tussen al dat door nog eens verloven, een kind krijgen en een break met haar verloofde en bandlid Lil’ John Roberts. Geen wonder dat de opvolger vier jaar op zich heeft laten wachten.

‘The light of the sun’ is Scott’s vierde album inmiddels, na eerder een reeks van drie ‘Words and sounds’ albums te hebben uitgebracht. Het album staat vol met heerlijks soul, zoals we Jill kennen.

Op ‘The light of the sun’ natuurlijk ook de afwisselingen, zoals de off-beat en de rap, zoals Eve, die op ‘Shame’ een stukje mee komt rappen. ‘All cried out redux’ wordt gefeatured door Doug E. Fresh (MC Hamer, Fat Boys) en de beatbox van Doug valt wonderbaarlijk goed samen met Scott’s stem. Jill trekt hierbij zelfs enige momenten richting een starting scat, waarbij de track wat richting de oude jazz getrokken wordt. Afwisselend, maar ook daar kijkt Scott niet van op.

Al met al lijkt Jill Scott’s stem op ‘The light of the day’ ietsjes van haar rauwheid kwijt. De soul wordt wat meer smooth en ondanks dat Scott er nooit vies van is geweest trekt de diva op haar laatste album wat meer richting de smooth jazz toe. Wat minder agressie, en misschien dat de geboorte van haar zoontje haar wat meer rust heeft gegeven. Die straalt zeker uit op ‘The light of the day’. In het geval van Scott is dat zelfs een grote stap voorwaarts te noemen!

‘The light of the day’ kan Scott’s autobiografie worden genoemd, met nummers over verlies, schaamte, liefde, groeien en verbeteren, en als het er op aankomt haar mannetje staat: muzikaal en zo te horen persoonlijk nog meer. Jill Scott’s nieuwste album is duidelijk haar beste tot nu toe. (9/10)(Warner Music){slide=Tracklist:} 01. Blessed
02. So in Love (Feat. Anthony Hamilton)
03. Shame (Feat. Eve & The A Group)
04. All Cried Out Redux (Feat. Doug E. Fresh)
05. Le BOOM Vent Suite
06. So Gone (What My Mind Says) (Feat. Paul Wall)
07. Hear My Call
08. Some Other Time
09. Quick
10. Making You Wait
11. Until Then (I Imagine)
12. Missing You
13. When I Wake Up / Womanifesto / Rolling Hills {/slide}

Deel: