De laatste avond van de tour van Krach, afgesloten in de Vera, Groningen. Groningen, de plek waar begin dit jaar de band de cd presenteerde op Noorderslag. Het aantal mensen in de zaal is bedroevend, ongeveer net iets boven de twintig, als voorprogramma Bombay Show Pig begint met spelen.

Veel verwachtingen had ik van de band, op cd klinken ze fris, funky, maar zo live overstemmen de instrumenten de band en lijkt het meer een dagje in de oefenruimte dan een echt optreden. Het publiek is dan ook matig enthousiast. Na elk nummer wordt er braaf geapplaudisseerd maar daar houd het bij op. Drumster en zangeres Linda van Leeuwen probeert een conversatie te beginnen met het publiek, maar de mensen in de zaal doet niet mee en wacht ongeduldig op het begin van Krach. Bombay Show Pig weet niet te overtuigen, lijkt na een aantal nummers ad te druipen en neemt een plekje in de zaal in om te kijken bij Krach.

Als Krach het podium op komt is het aantal mensen in de zaal gestegen naar ongeveer dertig. Nog niet veel voor een band met zoveel potentie. De vijf mannen met hun uniformen laten geen moment onbenut en beginnen gelijk met spelen. Al het enthousiasme dat van het podium af komt wordt in de zaal afgebroken, het publiek is stil, staat stil. Als ‘I Almost Cut My Beard’ gespeeld wordt, is het voor ons gedaan met het stilstaan, gedanst zal er worden. Als bijna de enige in de zaal wagen we een dansje, heerlijk! Langzaam zie je de rest van het publiek met de heupen gaan schudden.

Hier en daar waagt zanger Reinier van den Haak een babbeltje met het publiek; “de microfoon ruikt alsof hier elke dag Chinees wordt gegeten.” Roept hij door de microfoon, iets wat de Vera later toegeeft op twitter. Al veel te snel is het afgelopen met de pret en is Krach door de liedjes heen, voor het laatste nummer duikt Reinier het publiek in, met veel moeite want; er zijn te weinig mensen om te stagediven. “Ik ga het jullie lastig maken!” en dat doet hij ook, bijna iedereen in het publiek moet het ontgelden als Reinier met microfoon en luispreker langs komt om even tegen je aan te duwen.

Dan is het over, maar we hebben nog geen toegift gehad, dus snel komen de mannen weer het podium op. “We gaan nu een nummer spelen die we eigenlijk niet kunnen, sorry daarvoor” zegt Reinier nog snel voor ‘Daft Punk is Playing at My House’ van LCD Soundsystem wordt ingezet. Het nummer wordt gespeeld op de ruige manier die we nu van Krach gewend zijn, voor de leek is het onmogelijk om te horen dat de band dit nummer niet zo goed kan spelen. Als dan de pret echt over is gaan we naar huis, stiekem roddelend over de band, nagenietend van een optreden waar eigenlijk heel Groningen bij had moeten en willen zijn!

Foto’s (c) 2011 Shanna Wiggerman

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: