Dit weekend kwam het debuutalbum “Let Them Talk” van de uit Oxford afkomstige Engelsman Hugh Laurie uit. Wie? Dr House van de tv-serie House M.D.”Oh kan hij zingen?” Dat is iets wat veel mensen niet weten. Hugh Laurie kan zingen, piano spelen, gitaar spelen en componeren. Hij speelt al heel z’n leven piano en gitaar en is ook meerder malen benaderd een album op te nemen, echter wachtte hij tot de tijd rijp was. Het resultaat van het wachten is een prachtige bluesplaat geworden, maar dan ook echt prachtig. In 2010 verraste hij al iedereen door piano te spelen op het laatste album van niemand minder dan Meat Loaf; “Hang Cool Teddy Bear”.

Op het album is Hugh Laurie niet alleen te horen achter de piano, maar ook verzorgt hij de vocals en wordt daarin bijgestaan door niemand minder dan Irma Thomas “The Queen of New Orleans” , een grootheid in de blues piano en hoorn. Ook kreeg Hugh Laurie medewerking van Sir Tom Jones en Dr. Jon.

Het eerste nummer van de cd begint met een paar minuten pianosolo van Hugh Laurie, vol spanning wacht ik tot hij gaat zingen, ook ik ken hem alleen als acteur. Hij zet in met de zin ” I went down at St James Infirmary ” en ik krijg meteen kippenvel. Wat een lekkere stem om naar te luisteren! Het eerste nummer is meteen het langste nummer van de cd met een speeltijd van bijna zes en een halve minuut.

Zoals eerder vermeld kreeg Hugh Laurie medewerking van grote namen; op” Baby please make a change” is Sir Tom Jones in de vocals te horen met Irma Thomas in de backingvocals en vocal op “John Henry”. Ook werkte Dr. John mee aan het album, hij is te horen op “After You’ve Gone”. Dr John is een grote naam in de sing and songwriter wereld van de blues.

Ik kan ieder nummer gaan uitlichten, maar als je van blues houdt is dit gewoon echt een MUST HAVE ! Ieder nummer is geheel anders, verassend en vernieuwend. Het is een cd die nooit gaat vervelen, dat weet ik zeker.

“In my imagination, New Orleans just straight hummed with music, romance, joy, despair; it’s rhythms got into my gawky English frame and, at times, made me so happy and sad, I just didn’t know what to do with myself “, aldus Hugh Laurie.” I love this music as authentically as I know how, and want you to love it too. If you get a thousand of the pleasure from it that I’ve had, we’re all ahead of the game”.

Het album is geproduceerd door Grammy winnaar Joe Henry en opgenomen in Los Angeles en New Orleans. (9/10) (Warner Music)

{slide=Tracklist}

1. St. James Infirmary

2. You don’t know my mind

3. Six Cold feest

4. Buddy Bolden’s blues

5. Battle of Jericho

6. After you’ve gone

7. Swanee river

8. the whale has swallowed me

9. John Henry

10. Police Dog Blues

11. Tipitina

12 Winin’ boy blues

13. They’re hot

14. Baby please make a change

15. Let them talk

{/slide}

Deel: