Poetry for the Poisoned is inmiddels al weer het negende album van Kamelot, een Amerikaanse symfonische/power metalband. Al vanaf de eerste minuut hoor je de enorme verandering die deze band door de jaren heen heeft doorgemaakt. Waar Kamelot eerst vooral klassieke en opera-invloeden uitstraalde en slechts lichte metal maakte, is Poetry for the Poisoned een album vol zware powermetal met invloeden die dicht tegen gothic-stijl aanzitten. Wel zijn nog duidelijk de oosterse invloeden te horen die ook al zo duidelijk waren in bijvoorbeeld “Rule the World” van hun album Ghost Opera, of in sommige nummers van the Black Halo.

Dit album heeft nog steeds grotendeels dezelfde bezetting als tijdens Ghost Opera en the Black Halo. Dit is ook goed te horen. De kenmerkende stem van zanger Roy Khan vult nog steeds nummers met zijn prachtige zang, en wij horen ook nog steeds de kenmerkende gitaarriffs van Thomas Youngblood, de leadgitarist van Kamelot. Ook Olivir Palotai is wederom aanwezig met zijn fascinerende keyboardpartijen. Ook is dit album weer gevuld met vele gastmuzikanten. Zo is vaste gast Simone Simons van de band Epica weer aanwezig, maar ook Gus G, de gitarist van Firewind en Ozzy Osbourne.

Een leuk weetje over dit album is dat het 15de nummer van het album op de verschillende uitgaves van het album verandert. Zo is dit nummer in Europa “Where the Wild Roses Grow”, een cover van Nick Cave, terwijl het in Japan het nummer Thespian Drama is, en in Amerika een uncut versie van House on a Hill. Een andere leuke extra bij deze cd is de dvd die bij elk album er standaard bij zit. Hier staat bijvoorbeeld een videoclip op van The Great Pandemonium en een interview, maar ook een karaoke versie van The Great Pandemonium.

Al met al is dit een goed album. Kamelot heeft een sound die zich elk album blijft vernieuwen, en ook dit album hebben er weer grote veranderingen plaatsgevonden. De muziek is gewoon nog steeds erg goed, alleen is het jammer dat dit album neigt naar eenzijdigheid. (7.5/10) (Edel Company)

{slide=Tracklist} 1. The Great Pandemonium

2. If Tomorrow Came

3. Dear Editor

4. The Zodiac

5. Hunter’s Season

6. House on a Hill

7. Necropolis

8. My Train of Thoughts

9. Seal of Woven Years

10 – 13. Poetry for The Poisoned

part I Incubus

part II So Long

part III All Is Over

part IV Dissection

14. Once Upon a Time

Bonus Track Where the Wild Roses Grow {/slide}

{slide=Luisteren en kopen} // {/slide}

Deel: