Patatje Metal, dat klinkt wel heel vies en vuil, en dat is het ook. Niet het verwachte frietje-spinazie (met flink veel ijzer), maar het Eindhovense vijftal dat inmiddels al doordrong tot Paradiso en Lowlands. Met Marco Borsatan aan het roer is Patatje Metal inmiddels aangekomen aan de derde CD, en na Lik de Lølly en Lik de Bållen is de formule van de vijf nog steeds onveranderd.

Hits als V.O.F. de Kunst’s ‘Suzanne’, Koos Albert’s ‘Ik verscheurde je foto’, K3’s ‘Toveren’, André Hazes’ ‘Zeg maar niets meer’, Jan Smit’s ‘Als de morgen is gekomen en Ben Cramer’s ‘De Clown’, ze komen allemaal voorbij, maar dan toch net wat anders. Als het verkrachten van hits tot een kunst verheven wordt, is Patatje Metal direct gebombardeerd tot de nieuwe Picasso’s. Met Ozzy Osbourne’s ‘Crazy Train’ tot KISS ‘I was made for loving you’ als muzikale begeleiding wordt iedere nederpopklassieker gemaakt tot een ware metalklassieker.

Patatje Metal is in de scene al bekend, voor de echte grote doorbraak zal nog veel moeten gebeuren, maar de vraag is of dat wel de bedoeling is. ‘Proef de Peen ‘ns’ is leuk, wederom geslaagd, maar misschien is het toch eens wachten op een volledige CD in plaats van voor de derde keer een extended E.P. van een kleine 30 minuten. Jammer, want muzikaal zitten de nummers strak in elkaar, waarbij de humor toch zeker makkelijk gevonden wordt. Ach, luister zelf maar eens. (7/10) (Marista)

Deel: