Vorige week hadden we in Do you remember …. Roxy Music. De band waar ik het deze keer over wil hebben is de Duitse synthpop band Propaganda. Deze band is in begin jaren ’80 opgericht door Ralf Dörper, lid van de Duitse industrial band Die Krupps. Samen met Andreas Thein en Suzanne Freytag nam het trio wat demo’s op voor toekomstige releases. Deze demo’s kwamen onder de aandacht van producer Trevor Horn waarbij Propaganda later een contact tekende bij Trevor’s ZTT label.

Na hun thuisbasis gevonden te hebben in Engeland, komen de zangeressen Susanne Freytag and Claudia Brücken bij de groep waarna de single ‘Dr. Mabuse’ uitgebracht wordt. Dit levert hun gelijk een top 30 hit op in Engeland. Na het vertrek van Andreas Thein word hun debuutalbum ‘A secret wish’ opgenomen. Omdat Trevor Horn het te druk had met het grote succes van Frankie goes to Hollywood werd hij als producer vervangen door Stephen Lipson.

Toen het album eenmaal uitgekomen was en gevolgd werd door de hitsingle ‘Duel (Eye to Eye)’ kreeg het album lovende kritieken en werd een onverwacht commercieel succes. Helaas had de band toen het geloof in ZTT verloren. Het in 1986 uitgekomen remix album ‘Wishful Thinking’ is samengesteld door Stephen Lipson en Bob Kraushaar, dit geheel buiten de band om. Er onstond wrijving tussen Propaganda en ZTT toen de band zich realiseerde dat hun contract met ZTT geen enkele vorm van beloning voor hun werk opleverde. Iemand die dicht bij de band stond heeft bevestigd dat hun eerste royalties voor hun album uit 1985 ‘A Secret Wish’ pas in 2000 werden uitbetaald in de somma van £182 per bandlid. Claudia Brücken bleef bij ZTT, nadat ze in het huwelijk was getreden met de commerciele man van ZTT, Paul Morley.

In 1990 kwam Mertens terug met een nieuwe line-up die bestond uit zangeres Betsi Miller en de Schotse bassist Derek Forbes waarna het album ‘1234’ verscheen. Bij de opnames ervan verzorgden Freytag en Dörper gastoptredens. Ondanks het uitkomen van de radiovriendelijke debuut single ‘Heaven Give Me Words’, was de nieuwe Propaganda geen succes. Mertens, Brücken en Freytag kwamen in 1998 weer bij elkaar en tekenden een platendeal bij Eastwood records en begonnen te werken aan nieuw materiaal. Diverse nummers werden geschreven en gecomponeerd. In dat jaar kwam de single ‘No return’ uit, de videoclip bij deze track werdt opgenomen in Marokko. Helaas werdt er door Brücken in januari 2002 aangekondigd dat de reunie het proberen waard was, maar niet werkte. Later in dat jaar lekte er een album zonder titel uit op het internet. Op dit album stonden de nummers ‘Cloud 9’, ‘Ignorance’, ‘Who’s The Fool’. ‘Beast Within’, ‘No Return’, ‘To The Future’, ‘Turn To The Sun’, ‘Dream Within A Dream’, en ‘Anonymous’.

Begin 2005 begon Propaganda nu met Susanne Freytag en Michael Mertens, nieuw materiaal uit te brengen op het Duitse onafhankelijke platenlabel ‘Amontillado-Music’. later dat jaar leent Brücken haar stem aan Erasure’s zanger Andy bell voor zijn solo debuut album ‘Electric Blue’. In november van dat jaar trad Propaganda in de orginele samenstelling op in de Wembley Arena Showcase tijdens het ‘Princess Thrust’ gala ter ere van Trevor Horn. Ze speelden toen ‘Dr. Mabuse’

In Oktober 2007 trad dezelfde line up op tijdens ‘The Ultimate Chartshow’ op RTL waar ze een aangepaste versie van ‘Dr Mabuse’ lieten horen. Een dubbel deluxe cd box van ‘A Secret Wish verschijnt in july 2010 met daarop diverse tracks die zowel op de orginele cd en op vinyl te vinden waren. Deze special edition verscheen om hun 25 jarig jubileum te vieren. De release bevatte diverse 12″ remixes, demo’s en nog niet eerder verschenen nummers. In het boekje wat bij de cd zit is de volgende tekst te lezen: “At the time of writing, spring 2010, Mertens, Brücken, Freytag and Dörper are back on terms and for the second time since 2000 they are considering working together”. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat ze weer bij elkaar gaan komen.

{slide=Propaganda – Dr Mabuse}http://www.youtube.com/watch?v=jspBeVa0sTs{/slide}

{slide=Propaganda – Duel (Eye to Eye)}http://www.youtube.com/watch?v=i2UHvgiq79E{/slide}

{slide=Propaganda – P-Machinery}http://www.youtube.com/watch?v=0Q8G5AQpuxM{/slide}

{slide=Propaganda – Dream within’ a dream (live 1985)}http://www.youtube.com/watch?v=_FIUuPUEacc&feature=related{/slide}

Deel: