Hun album komt in 2011 uit, zo meldt The Dukes op hun EP die al wel de wereld in is geholpen. Op die manier weten wij wat we kunnen verwachten van deze band die aangeven tot geen enkel land te behoren, al doen de namen die ik aantref op de EP vermoeden dat deze band vanuit Frankrijk opereert. Vier nummers van bij elkaar veertien minuten telt dit voorproefje van hun debuutalbum. Een lange lijst van invloeden noemt de band voor zowel hun muziek (Nirvana tot The White Stripes) als poëzie/tekst (William Blake). 'Victory', waar de EP mee van start gaat zal de fans van The Dandy Warhols behagen. The Dukes klinken misschien iets rauwer, maar zijn er duidelijk door beïnvloedt.

 

Hetzelfde geldt voor 'Resilient Lovers' waar dat ‘rauwe’ is verdwenen en dat meer pop dan rock te noemen is. Het daaropvolgende nummer  'The Stooge' breekt  echter volledig met het makkelijk-in-het-gehoor-liggende 'Resilient Lovers' en zal live waarschijnlijk tot een circle pit leiden. 'Laughter' kenmerkt zich vooral door de zwaar vervormde stemmen en spacey geluiden waardoor ook dit nummer zich onderscheidt van de rest. Enige overeenkomst tussen alle vier de nummers is de beat van de drummer die geïnspireerd is door The White Stripes.

Dit is slechts een greep uit de nummers die binnenkort op hun album zullen verschijnen, maar het maakt mij wel benieuwd naar wat ze nog meer zullen brengen. Vooruitstrevend zijn The Dukes niet, daarvoor zijn zij teveel beïnvloedt, maar ze maken leuke nummers. Mensen die niet afhaken bij een bovengemiddeld aanwezige drummer raad ik zeker aan deze band een kans te geven. (7/10)

Wil je ze zien? Op 17 december treden ze op in Patronaat (Haarlem), een dag later zijn ze te zien in Mezz (Breda).

Deel: