Al een tijdje is Cee Lo Green bekend met zijn hitsingle ‘Fuck You’. De plaat is grijsgedraaid op de radio (als dat tegenwoordig nog kan), en zelfs de basisschoolkinderen kunnen de tekst meeblèren. Ik moet zeggen, dan heb je wel iets voor elkaar gekregen. Nu een heel album van deze man. Mijn iTunes geeft aan dat het genre ‘Alternative’ is, wat in zekere zin ook wel klopt. Zelf beschrijft hij zich als ‘A Man of Soul’. Dit is enigszins terug te horen, maar helaas niet helemaal in positieve zin..

De opening belooft ons veel. Een aankondiging van een mysterieuze man, met een even mysterieus piano spel. Wie is dit? Wat doet hij? Je krijgt er geen antwoord op. Hij legt uit dat hij een heuse ‘Ladykiller’ is en dat hij een ‘License to kill’ heeft, als het op vrouwen aan komt. Een filmische opening, waarbij de verwachting wordt geschept van een vernieuwend album van een man, die we ons nog lang zullen herinneren. Het nummer dat daar op volgt klinkt heerlijk, met de beat van Jackson’s ‘Billie Jean’, een synthesizer en een subtiele partij violen. Het ligt goed in het gehoor en de stem van Green past er als gegoten bij. Vernieuwend en aardig om te beluisteren. Mooie opening van het album dus.

We klikken een nummer verder en de oh zo bekend hitsingle klinkt door mijn speakers. Maar, hij zingt geen fuck you?! ‘Forget You’ is de titel van deze aangepaste versie. De brave Amerikanen konden de originele tekst niet aan en wisten het zo te draaien dat er een gekuiste versie ontstond. Helaas klinkt het nummer niet zo krachtig als dat je heerlijk ‘Fuck You’! door de microfoon kan roepen. Nog een andere groot nadeel is als je kritisch gaat luisteren, hoor je overduidelijk de knip van de woordjes. Het nummer is in zijn geheel opgenomen als ‘Fuck You’, maar deze woorden zijn er uit geknipt en vervangen door ‘Forget You’. Duidelijk te horen en als je er op gaat letten wordt het heel vervelend. Doe mij de originele versie maar. Gelukkig staat deze als bonustrack op de CD. In Nederland mag hij dit namelijk wel uitkramen. En goed ook!

Na de briljante opening zakt het album helaas in. Standaard R&B nummers, gesierd met een Soul tintje, volgen en de magie van de plaat is weg. Opvallend is nog wel het nummer ‘Satisfied’. Een redelijke up-tempo song met een mooie set van blaasinstrumenten en de lichte gitaarpartij. De drummer drumt strak en de achtergrondzangeressen doen goed hun best. Dit klinkt Soul! ‘Old Fashioned’, zijn komende single, klinkt als een oude kerstplaat. Dit doet de titel dus gelukkig nog eer aan. Zo’n nummer past totaal niet bij een man als Cee Lo Green. In ieder geval het image dat hij ons wil laten geloven dat hij is. Bling bling over the top, maar dan wel in het Soul genre. Ik heb het nog niet echt gezien, u wel?

De keuze van Green om ‘Fuck You’ als single uit te brengen, was een goede keuze. Wie echter verwacht dat dit album meerdere van dit soort vrolijke nummer bevat, komt bedrogen uit. Het album laat ons veel verschillende nummers horen, maar geen enkel nummer kan tippen aan de single. Als achtergrond muziek is het prima, maar als luistermuziek is het eigenlijk niet te doen. (6/10) (Warner)

{slide=Cee Lo Green – Forget you}http://www.youtube.com/watch?v=bKxodgpyGec{/slide}

{slide=Luisteren en kopen}

The Lady Killer
The Lady Killer
Cee Lo Green

{/slide}

Deel: