Mud is een zogenaamde ‘Glam-Rock’ band uit Engeland, welke is opgericht in februari 1966. Echt veel hits hebben ze niet gehad maar wát ze uitbrachten haalde de top van de hitlijsten. Hun in het Verenigd Koninkrijk best verkochte single ‘Tiger Feet’ uit 1974 kwam uit na dat ze zich hadden aangesloten bij het RAK platenlabel waar ze kennis maakten met het beroemde schrijf-producers duo Nicky Chinn en Mike Chapman.

In hun top tijd produceerden ze een aantal nummer 1 hits in Engeland, waaronder ‘Tiger feet’ en ‘Lonely this Christmas’ , een nummer waarmee zanger Les Gray duidelijk laat horen dat hij een Elvis fan was en ‘Oh Boy’, een cover van een Buddy Holly hit. Van ‘Tiger feet’ werden er in Engeland alleen al meer dan 500.000 singles verkocht en wereldwijd globaal zo’n 1 miljoen. ‘Lonely this Christmas’ is net als Slade’s ‘Merry Xmas Everybody’ en John Lennon’s ‘Happy Xmas (War is over) een single welke veel gedraaid word rond de periode van kerstmis. Na de release van ‘The cat crept in’ brachten ze onder een andere naam (Dum) een single uit, ‘In the Mood’, een nummer van Glenn Miller, het haalde de hitparade niet.

Het laatste optreden dat de band gaf in originele bezetting was op 3 maart 1990 tijdens de bruiloft van Dave Mount (drums), hiervan is door Mount een video-opname gemaakt. In verschillende samenstellingen toerde Les Gray verder als Les Gray’s Mud. Bass gitarist Ray Stiles ging verder bij The Hollies en gitarist Rob Davis was als schrijver mede verantwoordelijk voor grote dancehits zoals bijvoorbeeld voor Kylie Minogue. Drummer Dave Mount ging verder in de verzekeringen.

Op 21 februari 2004 stierf zanger Les Gray aan de gevolgen van een hartaanval welke was veroorzaakt door keelkanker. Drummer Dave Mount heeft zich uit de muziekwereld teruggetrokken. Hij ondernam een zelfmoordpoging en stierf in het ziekenhuis op 2 december 2006.

{slide=Mud – Tiger Feet}http://www.youtube.com/watch?v=d2sMuVPMkkk{/slide}

{slide=Mud – Lonely this Christmas}http://www.youtube.com/watch?v=DZ8-UT8ojrk{/slide}

{slide=Mud – Dynamite}http://www.youtube.com/watch?v=w0eAMDtuTWg{/slide}

Deel: