Hij won in 1990 het Eurovisie Songfestival, maar bekender is hij bij de meesten vanwege zijn ‘L’Italiano’ uit 1983. Nu is van de inmiddels 67-jarige Italiaan een dubbel CD ‘The hits collection’ op de markt gekomen met zijn bekendste nummers. Twee schijven, met in totaal 32 nummers, die je in deze sombere maanden doet terugverlangen naar de zomer, met een cocktail op het strand.

De oud-zanger van ‘Albatros’ brak in 1980 door via de Festival San Remo met het nummer ‘Solo noi’, waarmee hij het festival won. Toto deed eerder al twee keer mee, maar won het festival nog niet, en ook met latere deelnames wist hij het niet te herhalen. De nummers voor het festival, die destijds gold als nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival, zou je verwachten, maar ontbreken helaas op ‘L’Italiano’, ‘Solo Noi’, ‘Serenata’ en ‘Voglio Andare A Vivere In Campagna’ na. Onze vraag die daarop rees was of het dan wel een hits-album kon worden genoemd.

De oplettende luisteraar zal nog wel een ander bekend nummer herkennen. ‘Voici les cles’, bekend geworden door Gerard Lenorman, wordt niet in het Italiaans gezongen, maar in het Frans. Verrassend, want het origineel ‘Nel cuore nei sensi’ van Cutugno’s band ‘Albatros’ was in Italië een grotere hit dan het Franse origineel. Twee mixen van ‘Autre Chanson’ door L2R komen misschien als verrassing op een album als dit, maar wie bedenkt dat dit soort mixen de toen al 48-jarige Cutugno weer in de picture zette, begrijpt deze keus volkomen.

Al met al geen echt greatest hits album voor Toto Cutugno, maar wel een enorm sterke Italopop dubbelaar, die het zonnige Italië uit je speakers laat klinken. Een must voor wie wel eens in Italië op vakantie is geweest. (7/10) (Mint Records/ZYX)

{slide=Koop The Hit Collection van Toto Cutugno hier}

Hit Collection
Hit Collection
Toto Cutugno

{/slide}

Deel: