Sinds Watskeburt in 2005 is het hard gegaan met De Jeugd Van Tegenwoordig. Willie Wartaal, Faberyayo en Vjèze Fur hebben een flink aantal hits gescoord en twee top albums uitgebracht. De Machine werd in 2008 zelfs tot beste Nederlandse album uitgeroepen door 3voor12. Nu is het tijd voor de opvolger, De Lachende Derde.

Het eerste dat op valt bij het beluisteren van De Lachende Derde is dat het typische geluid van De Jeugd niet veranderd is. Het album klinkt welliswaar iets muzikaler en volwassener dan De Machine, maar de synths, beats en zang die De Jeugd Van Tegenwoordig kenmerken zijn op elke track te horen. Dat is onder meer de verdienste van vaste producer Bas Bron, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de eigen sound van De Jeugd.

Eén van de beste tracks op het album is Huilen In De Club, waarop de pijn van liefdesverdriet wordt bezongen, begeleid door een stel jankende synths. Ook de harde beats en simpele rhymes op Hengel At A Bitch en de pop beats met vrolijke zang op de single Sterrenstof doen het erg goed. Tekstueel staan de heren als gewoon ook hun mannetje, met soms simpele, catchy en grappige teksten als op de track Tante Lien: “Handen in de lucht en groeten aan je tante.” “Welke Tante?” “Tante Lien.” “Welke Lien?” “Lien Back.”

De Lachende Derde is een album zoals je dat mag verwachten van De Jeugd Van Tegenwoordig: Goed geproduceerd, scherp, een vleugje humor en invloeden uit de hiphop, electro, pop en disco. Het album ligt vanaf 26 november in de winkels. (8/10) (Top-Notch)

Deel: