Ryan Shaw is Nederland vooral bekend van zijn grote hit It Gets Better, de tune van 3fm Serious Request 2009. Voor de tour van het gelijknamige album deed hij in mei 2010 al een tour in Nederland, waar hij onder andere de Watt in Rotterdam aan deed. Dat optreden was geen onverdeeld succes, maar deze week is Ryan in Nederland op herkansing in onder andere een half gevulde zaal van Het Paard Van Troje.

Het optreden in het Paard opent met een jam sessie tussen de gitarist, de basgitarist en de drummer. De snoeiende gitaren en harde drums doen denken aan een rock concert en laten zien dat de band flink wat in zijn mars heeft. Zodra Shaw zijn zang inzet blijkt echter meteen dat het grootste gebrek van de avond het geluid is. De bassen en achtergrondzang staan te hard, en de zang te zacht en te schel. Slechts bij rustige songs zonder achtergrondzang is Shaw redelijk te verstaan. Niemand op het podium lijkt daar iets van door te hebben, terwijl het nauwelijks bewegende publiek toch ergens een belletje zou moeten laten rinkelen.

Ryan Shaw en The Real Band proberen er desondanks een feestje van te maken op het podium en vooral Shaw heeft er zin in vanavond. Songs als Mama May I en Knock On Wood worden vol overgave gebracht, ook al blijft het publiek vrij rustig. Wanneer we zijn aanbeland bij de prachtige Michael Jackson cover Man In The Mirror weet Shaw eindelijk het publiek mee te krijgen, al duurt de versie die vanavond wordt gespeeld zo’n 5 minuten te lang. Dat is ook precies waar vanavond de plank mis wordt geslagen, er worden érg veel solo’s, jamsessies en stemoefeningen ingelast waardoor het tempo telkens uit het concert wordt gehaald en het publiek enigszins verveeld raakt.

De hoogtepunten van de avond heeft Shaw bewaard voor in de toegift, wanneer hij It Gets Better en Do The 45 speelt. Dit zijn de eerste songs waarbij de energie die op het podium wordt gecreëerd ook echt overslaat op het publiek. Na nog een extra toegift met covers uit zijn tijd als wedding singer, is het concert afgelopen en heeft Ryan Shaw weer niet overtuigd.

Deel: