Ik ben fan van Michael Jackson. Sinds ik als kleine jongen voor de tv stond te dansen op Bad en ik Black & White playbackte bij de lokale mini playbackshow.

Ik heb dan ook al zijn cd’s en dvd’s, op een aantal verzamelaars na (dat zijn er wel érg veel). In een tijd dat alles gekopieerd werd, was er één artiest waarvan ik niets minder dan het origineel wilde hebben. Ik ben ook naar Londen geweest. De vlucht en het hotel waren al geboekt en Londen is een mooie stad, dus ja dan ga je maar. Helaas heb ik hem nooit live gezien.

Het laatste decennium heb ik het moeten doen met wat remixen, greatest hits en een album waarop hij te hard probeerde aan te sluiten bij de trends in muziek. Invincible was het album waar iedereen lang op had gewacht, maar waarop de echte Michael Jackson nauwelijks te horen was. Op You Rock My World en een paar andere tracks na, miste het duidelijk de ziel die in andere albums wel te horen was. Naderhand kwamen er nog samenwerkingen met sterretjes als Will.I.Am., Fergie en Akon, die voornamelijk het verpesten van klassiekers inhielden.

Na zijn dood ging al snel het gerucht dat er nieuw materiaal zou worden uitgebracht. Vet, was het eerste wat ik dacht. Nieuwe muziek van een pop icoon als Michael Jackson is iets om naar uit te kijken. Maar gezien het afgelopen decennium begon ik te twijfelen of het echt wel zo’n goed idee was. Afgelopen week was daar Breaking News, niet de nieuwe single maar een soort van ‘teaser´ voor het nieuwe album genaamd Michael. De beats en muziek waren herkenbaar, waarschijnlijk uit het Invincible tijdperk. Klonk best goed, dat wel. Maar de twijfel was nog niet weg. Michael zal hier in ieder geval niet aan herinnerd worden.

Zoals het echter bij elke artiest (levend of dood) gaat die een nieuw album uit brengt, lekt er altijd meer dan genoeg uit voor de release datum. Zo ook met Michael, waarvan de track Keep Your Head Up sinds een paar dagen op het internet te vinden is.

Vanavond liep ik met mijn koptelefoon op, de hond uit te laten. Terwijl ik door de donkere straten en de regen liep, had ik Keep Your Head Up voor het eerst op repeat. Ik hoorde iets dat ik lange tijd niet meer had gehoord: De echte Michael Jackson. Keep Your Head Up is een nummer dat het gevoel van Heal The World en Earth Song combineert. Een nummer dat over hoop en liefde gaat en waarin Michael dat geweldige gospel koor weer van stal haalt, die klappen en zingen alsof het zondag is en ze voor iemand anders zingen. En natuurlijk Michael, met zijn uithalen tegen het einde van het nummer. Een nummer dat je kippenvel geeft.

Terwijl ik me besefte dat Keep Your Head Up een ware toevoeging aan de legacy van Michael is, bedacht ik me ook het volgende: Ik hoop nog veel nieuw werk van die échte Michael Jackson te horen, maar laat de rest maar zitten.

Deel: