Normaal gesproken zou ik met een album voor mijn neus een recensie schrijven. Ik zou lyrisch of juist neerkijkend zijn op de muzikale schijf van een bepaalde band of artiest. In dit geval zou ik het geen album willen noemen, maar een EP en een Album Sampler. In het kort uitgelegd is een EP een single, met nét wat meer muziek dan één nummer. In het geval van Graffiti6 betreft dit vier nummers. Deze EP ‘Stone In My Heart’ werd als eerste uitgebracht, waarop de gelijknamige eerste single stond. Na een EP is het natuurlijk tijd voor een album. Deze band pakte het anders aan en bracht eerst een zogeheten ‘Album Sampler’ uit. Dit houdt in dat de band een korte versie van het verwachte album uitbrengt, met daarop in dit geval vijf tracks, waaronder de hitsingle ‘Stare Into The Sun’ en de eerdere single ‘Annie You Save Me’. Zo krijgt de luisteraars die deze sampler in handen krijgen een idee hoe het album eruit komt te zien en hoe het misschien zal gaan klinken.

Over het uiterlijk kan ik kort zijn: het ziet er prachtig uit. De band doet haar naam eer aan, door de covers van deze schijfjes te bekleden met vrolijke kleuren en opvallend ‘aparte’ vormen, zoals vaak bij graffiti ook het geval is. Over de klank van de nummers kan ik eigenlijk ook kort zijn: het is niet in één hokje te plaatsen. Wat ik over deze band zoal langs heb horen komen is onder andere pop, rock, indie, soul, hiphop, funk en zelfs psychedelische pop. Iemand nog hokjes over?

Ik kan er lang over door gaan, maar het beste is natuurlijk om het zelf te beluisteren. De muziek van Graffiti6 is meeslepend, vernieuwend en de zang is, samen met de teksten, heel sterk. De productie van het album ‘Colours’ in oktober 2010 is heel veel mensen ontgaan. En dit is geheel onterecht. Het album maakt je vrolijk, met de eerder genoemde nummers ‘Stare Into The Sun’ en ‘Annie You Save Me’. De akoestische ballade ‘Over You’ zal menig hart doen smelten en ‘This Man’ zal iedere funk-fan kunnen waarderen.

Kortom, hoe onbekend deze fantastische band nog is, het album mag er zeer zeker wezen! (9/10)

Deel: