Kijk ik op mijn horloge (een Breil BW0394), en wat zie ik? Het is opeens oktober. De tiende maand van het jaar. Niet dat ik dat op mijn BW0394 kan aflezen, maar er staat toch duidelijk 19. En dat kan alleen maar oktober betekenen. Want september is het niet meer en 19 november is mijn trouwdag. En als ik die vergeten was, had ik het wel geweten.

En daarom is het oktober.

Voor mij staat een zojuist geopende fles Perlenbacher Premium Pils, buiten is het kutweer en ik heb zojuist eventjes voor mijn Benno’s gestaan om te kijken wat daar allemaal ook weer in staat. Niet overal, natuurlijk – daar is geen beginnen meer aan – maar bij de letter ‘h’. En mensen, ik kan u vertellen, daar staat nogal wat. Doet u weer meer? Voilà, daar gaan we weer!

Bij de ‘h’, zou ik graag als eerst noemen de cd Re-Provision van Fred Händl. Dat ben ik zelf, inderdaad. De oplettende lezer had dat al lang in de gaten, natuurlijk. Re-Provision. Mijn eerste solo-plaat. Uit 1994 alweer, wat gaat de tijd toch snel. Helemaal solo, die plaat. Nou ja, bijna. Herrie Friend speelt meer dan verdienstelijk mee op Your Cat Ate Mine en Doc Kotceh H. speelt de solo op Tu Regalo. Bobbie Flücks zingt op Für den Tür en Weltvergnugen een liedje mee en dan speelt er nog ergens iemand piano ook. 28 nummers, dat Re-Provision. Als ik daar weer eens naar luister, dan krijg ik spontaan weer zin om de gitaar er bij te pakken en te gaan schrijven. Liedjes schrijven, welteverstaan. Maar goed, die tijd is geweest. Columns schrijven, nu. Columns.

Naast Fred Händl staat Charlie Haden. Meneer Haden staat er een aantal keer, moet u weten. Met Beyond The Missouri Sky als een van mijn favorieten. Samen met Pat Metheny. Geweldig! En natuurlijk ontbreek ook Herbie Hancock niet. Ruim vertegenwoordigd in mijn collectie. Omdat, wel, omdat ik erg van Herbie Hancock houd. Inderdaad, ook zijn nieuwere werk.

Een van de weinige verzamel-cd’s is die van Huey Lewis & The News. Negen albums hebben ze in de afgelopen 30 jaar gemaakt, waarvan Huey Lewis & The News de eerste, en Soulsville de meest recente (2010). Ze staan op mijn wish list. Hun Greatest Hits heb ik al. Stuk voor stuk pareltjes. Wat dacht u van Stuck With You en Hip To Be Square (van die fantastische scène in American Psycho)? Enorm, beste mensen. Enorm.

Christoper Young. Een naam die u wellicht niet meteen kunt plaatsen zonder Google raad te plegen. Waarom staat die in hemelsnaam bij de ‘h’? En, trouwens, waarom staat Huey Lewis & The News niet bij de ‘l’? Allemaal vragen waar ik nu zo gauw geen antwoord op weet. Wel weet ik dat ze nu eenmaal daar staan. Ach, wat praat ik toch raar! Natuurlijk staat Christopher Young bij de ‘h’. Hij verzorgde namelijk de meer dan uitstekende soundtrack van de eerste Hellraiser film. En een mooie soundtrack is het. Ik zie zojuist dat hij bij Amazon niet meer nieuw te krijgen is, maar wel nog tweedehands. Voor maar liefst 150 dollar. Zo ziet u maar.

House of Pain, de eerste twee. Die staan er ook. En dan, als afsluiter: ’t Hof Van Commerce. En In Izzegem (en Ezoa En Niet Anders). Twee fantastische platen. Al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat de kwaliteit van hun debuut En In Izzegem onverstoorbaar op één blijft staan.

Zo. Dat was dat.

Is het nog steeds oktober? Even kijken. En, wat denkt u? Jawel hoor! Sterker nog, het is nog steeds 19 oktober (ook al duurt dat nog maar een krappe vijf uur – dan is dat ook weer voorbij).

Graag wil ik dan afsluiten met u een biertip te geven voor deze avond (of morgenavond, natuurlijk). Ik wil u graag wijzen op het bier: Tyskie. Een meer dan smakelijke Poolse variant. U kent ongetwijfeld het merk Heineken. Wereldberoemd, al weet niemand precies waarom. De laatste twee prijzen die Heineken in de wacht heeft weten te slepen, dateren alweer van 1875 en 1889. Tyskie, mijn beste lezer, Tyskie heeft in 2002 en in 2005 nog The Brewing Industry International Awards gewonnen. En niet voor niets! Man, wat is dat een lekker biertje.

Prince zong ooit: Do Yourself A Favor (dat ging over heel andere zaken dan bier, maar dat terzijde). Ik wil hem graag in deze citeren, en zeggen: Do yourself a favor, en koop een aantal Tyskies. U zult er een stuk van opknappen.

Proost! En tot de volgende. Tot de ‘g’.

Deel: