Na 25 jaar bloed, zweet, tranen en goede muziek is het hoogtepunt eindelijk daar. Rowwen Hèze vierde haar vijfentwintig jarig bestaan uitbundig in de Brabanthallen. Ik had het geluk erbij te mogen zijn. Ik kan je vertellen dat het een enorm feest was! Met dat in mijn hoofd, is het beluisteren van de nieuwe cd ‘Zilver’ onder andere een feest der herkenning. Maar de cd is nog meer dan dat. Rowwen Hèze laat zien en horen dat het niet alleen maar hossen en met bier gooien is. Deze band van groot formaat kan meer en geeft dat subliem weer op deze bijzondere cd!

Om maar even meteen in het diepe te springen: de plaat is een stuk serieuzer dan dat je zou verwachten van een toch wel enorm bekende feestband. Deze cd is volgens mij vooral gericht op de theatershows van de band. Deze zijn wat ingetogener en serieuzer maar hierdoor echt niet minderwaardig! Het is en blijft een feest om naar te luisteren.

Het album zit op een speciale manier in elkaar. Twee schijven met ieder zes nummers. Deel B (de tweede cd) is beschreven met de zes oudste nummers van de band. De liedjes waar het hele avontuur mee begon, met onder andere ‘Niks, Stront Niks’, ‘De Peel in Brand’ en ‘America Dat Stiet’. Mooi om weer eens te horen waar de band de inspiratie van toen vandaan haalde. Het originele werk van Rowwen Hèze, prachtig.

Deel A (eerste cd) bevat tevens zes nummers, maar deze zijn recent geschreven. Niet zomaar: ze zijn gebaseerd op de zes nummers van deel B. Vaak komt het overeen qua ritme en melodie, maar de tekst is een reactie op de toen gezongen tekst. Leg het origineel van deel B ernaast, en de herkenning zal meteen aanwezig zijn. ‘Wakker Vur De Wekker’ is bijvoorbeeld gebaseerd op ‘Wakker Wère’, ‘De Bal’ is gebaseerd op ‘De Toet’ en ‘America Dat Stiet’ is briljant vertaald in een nieuwe single met een Zuid-Amerikaans tintje ‘America‘. Heel erg mooi gedaan en zeer origineel!

Verwacht geen feestelijke cd, maar een heel mooi ingetogen album, met mijns inziens de andere kant van Rowwen Hèze zoals de leek hen kent: een feestband pur sang. Deze kant mag overigens niet onderschat worden. Het resultaat mag er heel erg wezen!

Als finishing touch heeft de cd een vinyl-achtige uitstraling gekregen. Zelfs de schijfjes zijn bedrukt met de herkenbare zwarte bovenkant van een LP. Aangezien je een normale cd niet om kunt draaien, hebben ze er twee geperst (deel A en deel B) net als bij een LP. Het boekje is overigens gesierd met prachtige foto’s van de bandleden. Tezamen met de muziek, leidt de uiteindelijk fysieke cd tot een bijzonder en prachtig resultaat!

Ik zou zeggen: “Bestel mar!” (9/10)

Deel: