Zoals jullie weten bespreken we regelmatig een band die we een beetje uit het oog verloren zijn. Deze week is het de beurt aan de punk-rock band The Damned. Het enige hitfeit dat wij van deze band hier in Nederland kennen is een cover van Barry Ryan’s ‘Eliose‘. The Damned hebben veel platen uitgebracht. Ze waren de eerste punk band die een single uitbrachten, genaamd ‘New Rose’. Ook waren zij de eerste punkers die toerden door de Verenigde Staten.

Hun eerste album ‘Damned Damned Damned uit 1977 was het eerste punkalbum dat uitkwam. Drie van de vier leden tellende band hadden voorheen met Chrissie Hynde gespeeld, die we natuurlijk kennen van The Pretenders. De manager van The Damned, Malcolm McLaren zou later The Sex Pistols gaan managen. Zanger Sid Vicious was bijna zanger van The Damned geworden ware het niet dat hij niet op kwam dagen voor de laatste audities.

The Damned’s debuutsingle ‘New Rose‘ was een directe hit in Engeland, de b-kant van deze single was een versnelde versie van The Beatles ‘Help’. ‘New Rose’ zorgde voor het label Stiff Records een goede bron van inkomsten waarmee ze de carrière van Elvis Costello en Ian Dury de goede kant op konden sturen. The Damned zagen er net zo goed uit dan als ze klonken, zanger Dave Vanian (foto), wiens beroep doodgraver was, zag er uit als een vampier met een lange zwarte jas en een wit gepoederd gezicht. De voorvader van de Gothic stijl was geboren. De gitarist van de band die wij kennen als Captain Sensible, had zelf wat solo hits als ‘Wot‘ en ‘Glad it’s all over’, maar ging later toch terug naar de band.

De carrière van de groep is een hele turbulente. Gelukkig hebben ze de tand des tijds doorstaan en hebben ze veel van hun tijdgenoten overleefd. Bands als Guns ‘N Roses en The Offspring hebben covers van The Damned songs gemaakt. Dit jaar zullen ze een optreden verzorgen op het ‘Sinners Day‘ festival in Hasselt, Belgie.

{slide=The Damned – The Rose}http://www.youtube.com/watch?v=91rAHIb8BwY{/slide}

Deel: