[[Heroes & Zeros]] is een in Nederland nog niet zo bekende band. Uit Noorwegen komt de band, en maakt progressieve rock waarbij je misschien wat vergelijkingen kan trekken naar [[Sonic Youth]] of [[Motorpsycho]]. Het eerste album van de Noren was meteen prijswinnaar bij de Noorse muziek-awards, en een van de nummers van hun debuutalbum ‘Strange Constellations’ werd opgenomen in het computerspel [[FIFA 2008]]. ‘Simian Vices Modern Devices’ is net zo krachtig.

Beginnend met ‘Simian Voices’ opent het album direct krachtig, en laat het de luisteraar geen seconde twijfelen welke richting het album opgaat. Progressieve rock, met een goede afwisseling en tempowisselingen. Heroes & Zeros is niet zomaar het zoveelste 13 in een dozijn-bandje met een cd in de hoop door te breken. Heroes & Zeros doet zijn ding, en boeien wat de rest er van denkt.

Drummer Arne Kjelsrud Mathisen wisselt zijn soms knallende uptempo drums af met wat zweverige keyboardpartijen op ‘Via Satelites’ doen soms terugdenken aan de psychedelische rock uit begin jaren ’70, om dan als echte afsluiter een bonustrack ‘Day of the Living Head’ de luisteraar op compleet andere gedachten te brengen. Al met al is de muziek van Heroes & Zeros niet voor iedereen weggelegd, de een zal de muziek adoreren, de ander wordt er nerveus van, maar technisch gezien moet een ieder het er over eens zijn dat ‘Simian Vices Modern Devices’ een van de technisch sterkste rock albums van de laatste jaren is. (8/10)

Deel: