Ashen is het debuutalbum van de Zweedse [[gothic]] rockband [[Shadowgarden]]. Ik moet eerlijk zeggen, dit is waarschijnlijk het beste debuutalbum dat ik ooit gehoord heb. De duistere, romantische stijl die zo bekend is bij de gothic rock, is hier heel goed uitgewerkt. De rustige, verdrietige gitaarpartijen, die afgewisseld worden door riffjes met veel distortion, zijn ideaal in combinatie in met de prachtige, maar verdrietige stem van de zanger. De drum is niet te hard en valt stil op de goede momenten, om de sfeer te versterken. Ook verschillen de nummers onderling net genoeg om je niet te gaan vervelen, terwijl de nummers toch duidelijk dezelfde sound houden. Zo staat er bijvoorbeeld een nummer op met een gastzangeres, [[Lisa Johansson]] van [[Draconian]], en er is zelfs een nummer met een grunter erbij. Toch neigt het geheel een beetje naar eenzijdigheid.

Nou is dit wel hun debuutalbum, maar de band is al zeker langer in de running. De zanger/gitarist, [[Johan Ericson]] en de lead-gitarist, [[Andy Hindenäs]], komen allebei uit de gothic metalband Draconian. De bassist, [[Björn Johansson]], heeft al een paar keer samen met Draconian meegespeeld tijdens live-concerten. Het idee voor deze band is ook al in de jaren ’90 ontstaan bij de band Draconian. Uiteindelijk is uit Draconian dus Shadowgarden voortgekomen, en ik denk dat we daar heel blij om mogen zijn.

Ook al is deze band dus niet helemaal nieuw, hij is toch een grote aanvulling voor het genre, en deze cd is er zeker één die het waard is om te beluisteren. (8.5/10)

Deel: