De inmiddels 70-jarige [[Herbie Hancock]] staat nog steeds aan de top in de internationale jazz wereld. Hij is niet alleen één van de grootste jazz muzikanten ooit, maar wordt ook gezien als één van de meest invloedrijkste. Hoewel elementen van jazz altijd de boventoon voeren, bevat zijn muziek ook soul en funk. In 2007 won hij een [[Grammy]] award voor zijn album “River: The Joni Letters”. Dit was het tweede jazz album ooit dat een Grammy kreeg voor “Album of the Year”. Wellicht is dit de mooiste Grammy voor Hancock van alle twaalf die hij ooit heeft gewonnen.

In juni is zijn nieuwste album uitgekomen, “The Imagine Project”. Nu denk je bij het horen van de titel natuurlijk al snel het nummer “Imagine” van [[John Lennon]]. Dat bleek niet eens een heel gekke gedachte want het eerste nummer is een cover van de wereldberoemde hit en een heel verrassende moet ik zeggen. Dit album is in verschillende studio’s wereldwijd opgenomen en wordt vergezeld door een soort van “the making of…” documentaire. Met deze cd toont Herbie Hancock nog eens aan dat de jazzplaten zoals hij ze in de jaren ‘60 en ‘70 maakte echt tot het verleden behoren.

De reden voor deze wereldreis ligt hem in het feit dat Hancock voor dit project een grote diversiteit aan artiesten heeft opgetrommeld om mee samen te werken. Zo komen we bij het eerste nummer al [[Pink]], [[Seal]], [[India Arie]], [[Jeff Beck]], [[Konono No1]] en [[Oumou Sangare]] tegen. Zo is het bij ieder nummer, want andere namen zijn o.a. die van [[John Legend]], [[The Chieftains]], [[Juanes]], [[James Morrison]], [[Dave Matthews]], [[Chaka Khan]] en [[K’naan]]. Ook enkele jazz musici geven acte de presènce, zo zien we de namen van basgitarist [[Marcus Miller]], saxofonist [[Wayne Shorter]] en gitarist [[Lionel Loueke]] voorbijkomen. Het album bevat overigens “slechts” covers maar dan wel op geheel eigen wijze gespeeld. Nu leidt een cover eerlijk toegegeven, niet altijd, meestal niet zelfs tot een bevredigend resultaat. Op deze cd is Herbie Hancock samen met producer Larry Klein echter wel degelijk tot een creatief en indrukwekkend album gekomen. “The Imagine Project” is een ware mix van culturen en invloeden. Zo is er een Afrikaanse draai gegeven aan “Imagine” en is er bij [[Bob Dylan]]’s nummer “[[The Times, They Are Changing]]” een Ierse twist met verrassend Afrikaans eind. Zuid Amerika wordt vertegenwoordig in het nummer “Tempo de Amor”, gezongen door de Braziliaanse zangeres Céu. Het slotnummer, “The Song Goes On” is opgenomen in Mumbai en wordt onder andere gezongen in het Hindi.

De achterliggende gedachte van deze cd is dat muziek mensen verenigt. De nummers die hij hiervoor heeft uitgekozen zijn echte klassiekers en daardoor moeilijk, of eigenlijk niet te overtreffen. Misschien moet je ze ook wel niet vergelijken, maar moet je gewoon genieten van dit project. Dat is dan weer niet moeilijk, met al deze wereldsterren samen op één album. (8/10)

Deel: