Het 13e Amsterdamse ROOTS festival werd dit jaar onder anderen opgeluisterd door een optreden van de Portugese [[Dulce Pontes]]. Pontes viert dit jaar haar niet onverdienstelijke 20 jarige carrière als fado-zangeres. Wereldvermaard is deze Portugese zangeres en werd vooral bekend door haar nummer ‘Cancao do mar’ welke werd gebruikt voor de film [[Primal Fear]].

Met haar dramatische en krachtige stem levert Dulce Pontes een andere fado af dan bijvoorbeeld [[Ana Moura]] of [[Mariza]], die deze muziekvorm uit Portugal meer ingetogen brengen. Met veel theater, wat Dulce zelf komisch benadrukt, en dans, wordt de fado gebracht naast andere songs van het greatest hits album ‘Momentos‘.

Dulce brengt in Carré de hoogtepunten van haar inmiddels 20 jaar lange carrière, en met een stem, die krachtig genoeg is een glas op 20 meter te laten barsten brengt de zangeres het gehele publiek in vervoering. Niet voor niets is Carré dubbel en dwars uitverkocht. Pontes bracht de face vol overgave, en niet zonder de beziedende hulp van met name Fred Gato op contrabas. Pontes zelf zong, speelde piano en danste als lijkend nooit tevoren, en het lukte haar dan ook met gemak Carré in vervoering te brengen. Een staande ovatie komt haar dan ook terecht ten dele.


Foto’s (c) 2010 Eric van Nieuwland

Deel: